Slané pečivo

Obložené syrové pečivo (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Niečo ako zvinuté mini pizze, alebo plnené bagetky :-) Inšpiráciu mám z internetu, jedine cesto som si trocha upravila. Výborné sú na obed s polievkou, ale aj na desiatu do školy a do práce :-)

20 ks
porcií
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V miske si najprv zmiešame múku, sol a cukor. Potom pridáme olej, bielky, jogurt a napučaný kvások, ktorý sme si pripravili z 2 dl mlieka+droždie+1 kl cukor. Zvyšnú tekutinu cca 3 dl vody pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Cesto poriadne premačkáme, prehnetieme. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Poprášime ho trocha múkou a ešte krátko vymiesime do bochníka. Vrch bochníka troška poprášime múkou a necháme nakysnút 1hodinu. Ako súčasť receptu pridávam moje druhé, už slúbené video na vypracúvanie slaných ciest ako ich robím ja :-) Možno bude inšpiráciou nielen pre Varecháčku @Motyka ,ale aj iným :-)
  2. Kým cesto kysne, si pripravíme potrebné suroviny... Syr na strúhanie, paradajky - najlepšie koktejlky, papriku, podla chuti nejakú šunku, klobásu, olivy alebo aj údené tofu :-)
  3. Nakysnuté cesto vyklopime na trocha pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca 20 rovnakých kúskov. Každý kúsok cesta este raz premiesime do bochníka a bochníčky necháme 15-20 minút podkysnúť...
  4. Ked nám bochníčky podkysli, môžme s nimi pracovať dalej... Bochníček rozťapkáme a následne trochu rozválkame na cca 11 cm. Dáme nastrúhaný syr, trocha osolíme, podla chuti posypeme trochou oregana a zlahka zvinieme. Ja som niekolko zavinula aj so šunkou a zopár aj s údeným tofu :-) Bagetky poukladáme trocha dalej od seba na plech s papierom...
  5. Následne do každého urobíme 3-4 trocha hlbšie strihy a do každého vopcháme papriku, paradajku, prepolené olivy... Napokon necháme pečivo 15-20 minút podkysnúť. O 20 minút natrieme vrch žltkom, ktoré sme zmiešali s kvapkou vody. Posypeme podla chuti čiernou rascou a dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180-190 °C na cca 30 minút.
  6. U nás sú tieto bagetky velmi oblúbené. Sú velmi chutné s dobrou polievkou, ale aj len tak samotné :-)
  7. Prelomené :-)