Nutelovo - banánové croissanty

Autor receptu: acar

15 minút
na 200 °C

Postup

  1. V mise rozmiešame droždie s trochou vlažného mlieka- nerobíme kvások, pridáme hladkú múku, soľ, mäkké maslo, cukor a vajcia. Všetko dobre premiesime a pridáme podľa potreby mlieko (pravdepodobne nespotrebujete celé množstvo, ktoré je uvedené), len tak, aby vzniklo cesto tuhšej konzistencie.
  2. Z masla a hladkej múky vypracujeme tukovú kocku. Múky pridáme toľko, aby vzniklo mastné cesto, teda nie veľa.
  3. Kysnuté cesto vyvaľkáme na obdĺžnik, doprostred položíme tukovú kocku a preložíme cez ňu cesto zo všetkých strán.
  4. Potom cesto rozvaľkáme na obdĺžnik a opäť preložíme . Tento postup zopakujeme trikrát.
  5. Po poslednom preložení necháme cesto 1 hodinu odpočinúť v chladničke.
  6. Po vytiahnutí z chladničky cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme do okrúhla a rozrežeme na 8 rovnakých trojuholníkov.
  7. Každý trojuholník natrieme do 3/4 nutelou a doprostred položíme pásik banánu. Zo širšej strany trojuholníka croisant zrolujeme.
  8. Croisanty dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte 1/2 hodinu podkysnúť. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 200°C, kým nebudú krásne zlatavé.