Nürnberger Elisenlebkuchen (Norimberské perníčky)

Autor receptu: janiii

Výborné orechovo-kandizované perníčky, typické pre nemecké mesto Norimberg.

32
porcií
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Vopred: Kandizované ovocie (citrón a pomaranč) posekáme pomocou elektrického sekáčika na drobnejšie. Takisto si posekáme aj mandle a lieskové orechy na co najjemnejšie. Orechy sa môžu spolu zmiešať.
  2. Cesto: Práškový cukor zmiešame s vajíčkami a mixerujeme asi 3 minúty.
  3. Pridáme škoricu a perníkové korenie (klinček, kardamón, muškát, koriander). Premiešame. Pridáme posekané orechy. Premiešame. Pridáme kandizované ovocie. Premiešame. Pridáme vanilkový cukor.
  4. Všetky ingrediencie poriadne zmiešame mixérom.
  5. Na plechu si poukladáme oblátky tak, aby mali aspoň 1 cm medzeru od seba (mne vyšli 3 x 4 oblátky na 1 plech). Pokiaľ nemáme oblátky, použijeme papier na pečenie a nakreslíme si na ňom ceruzkou pomocné kruhy o priemere 7 cm. Z cesta zoberieme cesto o veľkosti väčšieho vlašského orecha, v rukách si najprv urobíme guličku a z nej potom stlačením vyformujeme placku. Placka by mala mať približne priemer oblátky a byť vysoká asi 7-8 mm. Ak sa cesto lepí na ruky, môžme si ich navlhčiť vodou. Z daného množstva vyjde približne 32 perníčkov. Necháme oschnúť na plechu aspoň 2 hodiny. Perníčky sa veľmi neroztekajú, takže môžu byť kľudne bližšie pri sebe.
  6. Dáme piecť na 18-20 minút na 160°C (elektrická rúra). Treba prispôsobiť podľa skúseností s vlastnou rúrou a poprípade sledovať perníčky raz za čas.
  7. Pripravíme si polevu: Kryštálový cukor zmiešame s vodou v hrnci, privedieme do varu. Pridáme práškový cukor a rum(ovú esenciu). Ešte teplé perníčky potrieme polevou a do polevy vtlačíme polovicu mandle alebo iného orieška. Pokiaľ poleva zhustne počas natierania, stačí ju trochu zohriať. Zvyklá je aj čokoládová poleva.
  8. Hotovo. Dobrú chuť. :)