Nürnberger Elisenlebkuchen (Norimberské perníčky)
Autor receptu: janiii
Výborné orechovo-kandizované perníčky, typické pre nemecké mesto Norimberg.
32 porcií |
20 minút na 160 °C |
Postup
- Vopred:
Kandizované ovocie (citrón a pomaranč) posekáme pomocou elektrického sekáčika na drobnejšie.
Takisto si posekáme aj mandle a lieskové orechy na co najjemnejšie. Orechy sa môžu spolu zmiešať.
- Cesto:
Práškový cukor zmiešame s vajíčkami a mixerujeme asi 3 minúty.
- Pridáme škoricu a perníkové korenie (klinček, kardamón, muškát, koriander). Premiešame.
Pridáme posekané orechy. Premiešame.
Pridáme kandizované ovocie. Premiešame.
Pridáme vanilkový cukor.
- Všetky ingrediencie poriadne zmiešame mixérom.
- Na plechu si poukladáme oblátky tak, aby mali aspoň 1 cm medzeru od seba (mne vyšli 3 x 4 oblátky na 1 plech). Pokiaľ nemáme oblátky, použijeme papier na pečenie a nakreslíme si na ňom ceruzkou pomocné kruhy o priemere 7 cm.
Z cesta zoberieme cesto o veľkosti väčšieho vlašského orecha, v rukách si najprv urobíme guličku a z nej potom stlačením vyformujeme placku. Placka by mala mať približne priemer oblátky a byť vysoká asi 7-8 mm. Ak sa cesto lepí na ruky, môžme si ich navlhčiť vodou.
Z daného množstva vyjde približne 32 perníčkov. Necháme oschnúť na plechu aspoň 2 hodiny. Perníčky sa veľmi neroztekajú, takže môžu byť kľudne bližšie pri sebe.
- Dáme piecť na 18-20 minút na 160°C (elektrická rúra). Treba prispôsobiť podľa skúseností s vlastnou rúrou a poprípade sledovať perníčky raz za čas.
- Pripravíme si polevu:
Kryštálový cukor zmiešame s vodou v hrnci, privedieme do varu. Pridáme práškový cukor a rum(ovú esenciu).
Ešte teplé perníčky potrieme polevou a do polevy vtlačíme polovicu mandle alebo iného orieška. Pokiaľ poleva zhustne počas natierania, stačí ju trochu zohriať.
Zvyklá je aj čokoládová poleva.
- Hotovo. Dobrú chuť. :)