Non plus ultra - v klasickej aj modernej verzii (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

"Non plus ultra" vo voľnom preklade znamená "neprekonateľné". Tento klasický koláčik som pripravila podľa tradičného receptu a vyšpekulovala som na pol dávky aj modernejšiu, oveľa menej kalorickú, výživnejšiu, teda racionálnejšiu verziu.

21
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto som zmiesila, každé zvlášť. Naľavo je tmavšie celozrnné cesto, vpravo cesto z bielej múky, je to linecké cesto.
  2. Plechy som vyložila pečiacim papierom, cestá vyvaľkala na tenko, asi na 2mm a malým štamperlíkom som vykrajovala kotúčiky,ktoré som kládla na plech. Našla som takýto pohárik s demotivujúcim nápisom : "Robota je hlúpota, pitie, to je život", tak som ho vyobracala, nech je predsa užitočný:-)
  3. Z každého cesta mi vyšlo po 42 ks koliesok. Treba dbať na to, aby boli v párnom množstve, budú sa po upečení zlepovať.
  4. rúru som vyhriala na 140°C s ventilátorom, ak nemáte teplovzdušnú, nastavte na 160°C. Bielka som vyšľahala s cukrom nad parou do zhustnutia, sneh musí byť pevný, aby sa dal pekne striekať zo zdobiaceho vrecúška. Pri klasickej verzii to šlo v pohode, sneh bol poriadne pevný a netiekol.
  5. pri verzii s oveľa menším množstvom cukru to šlo ťažšie, pretože cukor má spevňujúcu funkciu, tak sa po nastriekaní na kolieska mierne roztekal, po upečení to nevyzeralo tak dobre ako predošlé s celou dávkou cukru. Ale tak, každý si môže vybrať:-) Koláčiky so snehom sa piekli asi 20 minút, cesto sa má prepiecť a sneh presušiť, nie spáliť.
  6. Nechala som ich úplne vychladnúť a potom som ich po dve spájala marhuľovým a morušovým džemom, lepší je hustejší, poriadne lepkavý. Modernejšiu verziu som spájala zmesou roztlačeného banánu a sezamovej pasty tahin. Do niektorých sa ušiel aj džem.
  7. Koláčiky chutia výborne aj na druhý deň, cesto od džemu zmäkne. Toto pečivo iste mnohé poznáte, je trvanlivé, pekáva sa k Vianociam, či iným sviatkom. Rada som ho pripomenula, či predstavila tým, ktorí ho nepoznajú:-)
  8. Prajem ešte dlhotrvajúce babie leto s krásnym počasím:-)