Nielen BBQ romaine šalát s lososom a krevetami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Ak máte chuť na niečo dobré, zvláštne a nie každodenné – dôvod sa vždy nájde – tak tu je návrh môjho riešenia. Trebárs ako narodeninový darček! Oslávencov deň môže začať aj takýmito netradičnými raňajkami. Mňa nadchla jednoduchosť a hlavne rýchlosť prípravy. Možno, že bude chutiť aj Vám!
2 porcie |
7 minút príprava |
2x3/7 minút na 220 °C |
Postup
- plátky lososa a krevety (ak sú ešte „opancierované“, pozdĺžne opatrne nožom nadrežeme, chvost podržíme v ruke a druhou odstránime pancier, telo nadrežeme do polovice a vytiahne črievko) umyjeme pod tečúcou studenou vodou a
- rozložíme ich na pekáč (plátky lososa kožou nadol) pokropený olivovým olejom, jemne osolíme a okoreníme čerstvýn na hrubo MČK, na lososa rozložíme po 2÷3 hobliny čerstvého masla a pekáč vložíme na 7´ do rúry vyhriatej na 220 °C / 425 ºF; romaine šalát pozdĺžne prekrojíme na ½_čky, jemne osolíme, pokropíme kvalitným olivovým olejom a pokryjeme čerstvo mletým čiernym korením; uložíme ich na liatinovú rebrovanú panvicu, silno rozohriatu – pri 12° polohovaní, použijeme 8º - a
- opečieme obojstranne po ~ 3´
- rozložíme na taniere a polejeme studenou omáčkou s Niva modrým syrom, alebo s iným s kultúrnou plesňou (ja si tento dressing vymiešam z 300 ml kvalitnej majonézy, 100 ml kyslej smotany, dvoch pretlačených strúčikov cesnaku, štipky soli, 1 ML bieleho mletého korenia, 1 PL čerstvej citrónovej šťavy, 150g hrudkovitého Nivy syra a podľa požadovanej konzistencie doriedim 2÷3 PL čerstvého mlieka – ale inak ako komu chutí!