Nevarená pohánková kaša/dezert (vegan)

Autor receptu: veganvidya

Mnohí asi netušíte, že pohánku možno konzumovať v surovom stave. Túto kašu som jedla prvýkrát v rodine môjho manžela, netušiac, že sa za neho o pár rokov vydám :-). Vtedy nám ju pripravila manželova mama a my ju teraz veľmi často jedávame najmä v lete...

1-4
porcia
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vždy kupujeme svetlú a nie tmavú pohánku. Na slovenskom trhu sa dá kúpiť pohánka z Moravy alebo bio-pohánka z Číny. My kupujeme tú z Moravy :-). Ovocie je najlepšie použiť sezónne alebo mimo sezóny domáce zmrazené.
  2. Pohánku najprv premyjeme na sitku v studenej vode a potom si ju namočíme cez noc (stačia aj nejaké 4 hodiny). Ďalšia príprava závisí od toho, či chceme len "obyčajnú" kašu na raňajky alebo niečo "vyčačkanejšie".
  3. Raňajková kaša: namočenú pohánku rozmixujeme spolu s vodou, v ktorej bola namočená, a ovocím. Povrch posypeme pomletými orechmi alebo olejnatými semenami. Ak sme použili kyslejšie ovocie, môžeme dosladiť, my sme doteraz ešte nemuseli :-). Z tejto dávky budete mať 1 - 2 porcie podľa toho, akí ste ráno jedáci.
  4. Dezert: namočenú pohánku rozmixujeme s vodou, v ktorej bola namočená. Potom už postupujeme podľa fantázie. Napr.: jednu tretinu pohánky ochutíme škoricovým alebo vanilkovým cukrom (alebo agáve, či obilným sladom); druhú tretinu rozmixujeme s jahodami a poslednú tretinu s marhuľami.
  5. Vrstvíme: do pohárov nalejeme marhuľovú pohánku, na to položíme polovičku marhule, na to jahodovú pohánku, na to dáme 4 polovičky jahôd a nakoniec osladenú pohánku. Posypeme pomletými orechami alebo olejnatými semenami. Počet porcií bude závisieť od veľkosti pohárov a druhu ovocia, ktoré použijeme.