Čučoriedkové gule

Netradičné čučoriedkové guličky (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Podarilo sa mi dostať k čučoriedkam a keďže sama sebe koláč piecť nebudem, napadlo mi, čo tak skúsiť sladký obed? Také slivkové gule mi už dlho chodili po rozume - tak dobre, urobíme z toho čučoriedkové gule. A čo tak odľahčiť cesto? A vtedy mi udrel do očí recept niekde na nete - slivkové knedle z tekvicového cesta - tak som ho zobrala, pretvorila a obed na stole ;) Sladký, ale bez výčitiek ;)

1
porcia
15 minút
príprava
5-7 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Recept je úplne jednoduchý. Cuketu som ošúpala a nastrúhala na jemnúčko. Zľahka som osolila a nechala vypotiť.
  2. Medzitým som si zaliala chia semienka trochou vody a odvážila múku - ja som použila celozrnnú špaldovú.
  3. Z vypotenej cukety som ozaj dôkladne vymačkala šťavu, primiešala som múku, roztopené maslo, chia semienka, a vypracovala tuhšie cesto ktoré som nechala 10 minút odpočívať. Vedľa som si pripravila plnku - len zmiešaním čučoriedok, tvarohu a trošky stévie na dosladenie.
  4. Následne som si cesto rozdelila na 5 častí, roztlačila na placičky a každú naplnila plnkou.
  5. Navlhčenou rukou som plnku zabalila a vytvarovala guličku. Cesto bolo lepivé, takže bez navlhčených rúk sa mi trhalo, ale s troškou vody to bolo hneď ľahšie.
  6. No a potom už len šup do vriacej vody a nechať vyplávať na vrch. Samú ma prekvapilo, že to krásne držalo pokope a cuketu v ceste vôbec nebolo cítiť. Ja som si guličky posypala tvarohom a čučoriedkami a prihodila som trošku černíc na ozdobu :) (už som robila aj repete - so slivkami a makom, fotku síce nemám, ale bolo to fantastické ;) )
  7. Z množstva ktoré som uviedla mi vyšlo 5 guličiek. A bola to taká riadna porcia pre jedného človeka si myslím (1 bola testovacia preto nie je na obrázku, padla skôr než sa uvaril zvyšok, nešlo odolať :D )
  8. Tak dúfam, že niekto skúsite takúto odľahčenú verziu a ja nabudúce pridám ešte bezlepkovú múku a som zvedavá, či sa tiež podaria.