Nepečená roláda zo zemiakovej kaše s mletým mäsom (fotorecept)
Autor receptu: katerin
V Španielsku je typická na Veľkonočné i Vianočné sviatky.U nás v rodine celý rok :))) Postup- Ošúpeme zemiaky,nakrájame a dáme ich variť so soľou.
V hrnci na troche oleja osmažíme cibuľu,pridáme cesnak,keď začne voniať pridáme mleté mäso.Keď stratí surovú farbu ho zalejeme vínom,pridáme bujón a dusíme.Po odparení vína pridáme šampióny.
- Premiešame a pridáme rajčinovú šťavu,dusíme na slabom ohni až do zhustnutia.Uvarené vajíčka na tvrdo nakrájame,alebo nastrúhame a primiešame do odstaveného mäsa.Premiešame a necháme chvíľu vychladnúť.(lepšie sa roluje roláda)
Dochutíme soľou,korenim a bylinkami.
- Uvarené zemiaky scedíme,pridáme maslo a rozmačkáme na kašu.Ja som použila ručný šľahač s hákmi-(metličky nedoporučujem,ani nepridávajte mlieko!(môžeme primiešať čerstú petržlenovú vňať,pažitku,..)Zemiaky by mali byť na dotyk nelepivé,že môžeme v ruke urobiť guličku.
- Na stôl si pripravíme veľkú utierku (zásteru) a na ňu potravinársku fóliu.Rozložíme zemiakovú kašu a čistými rukami uplácame na obdĺžnik hrubý asi 1cm.Rozložíme mäsovú plnku iba na 3/4 a pomocou fólie začneme rolovať.Zrolovanú uzavreme fóliou a ešte do utierky,aby sa neroztiahla.Dáme do chladničky na pár hodín stuhnúť.
- Vychladnutú rozbalíme,prenesieme na podnos.Potrieme majonézou,tatarskou omáčkou alebo cesnakovou omáčkou.Dozdobíme podľa chuti,dookola šalát,vajíčka na tvrdo,na vrch prúžky kápie,koliečka olív,...atd.
Ja son len poprášila údenou štiplavou paprikou.
Robila som z dvojitej dávky a meral 55cm.
Dobrú chuť!
- Z iných príležitostí...
- Môžeme použiť rôzne plnky:
1.,Krevety na kúsky s krabími tyčnkami a ananasom,zmiešané s kečupom a mayonézou,alebo s tatarskou.
2.,Šunku na kocky,kukuricu,biele špargle,hrášok,zmiešané s kečupom a mayonézou alebo tatarskou.
3.,Kukurica,kápia,ananas,jablko a vl.orechy,zmiešané s kečupom a mayonézou,alebo tatarskou.
4.,Tuniak bez šťavy,vajíčka na tvrdo,olivy,....
.....podľa vlastných chutí...
|