Maková žemľovka

Nepečená maková žemľovka (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Recept na túto výbornú letnú, ale nielen letnú, pochúťku som našla v knihe "2000 receptů české a zahraniční kuchyně".* Samozrejme, že ma hneď zaujal a vyskúšala som. Odvtedy už niekoľko rokov robím pravidelne. A stále chutí.

2-3
porcie
30 (+ chladenie) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút namáčať. Potom ich scedíme.
  2. Hrozienka zmiešame s mletým makom a mandľovými lupienkami.
  3. Rožky nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé.
  4. Mlieko s cukrom privedieme k varu a polovicou mlieka zalejeme rožky, druhou polovicou mak. Mak premiešame.
  5. Do misky skladáme vrstvu rožkov.
  6. Na ňu dáme tretinu maku, zase rožky, druhú tretinu maku, posledné rožky a zvyšný mak.
  7. Dáme na 2 hodiny do chladničky, ale nič sa nestane, ak to bude viac. Potom krájame a dávame na taniere. Môžeme ozdobiť šľahačkou a ovocím.