Maková žemľovka
Nepečená maková žemľovka (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Recept na túto výbornú letnú, ale nielen letnú, pochúťku som našla v knihe "2000 receptů české a zahraniční kuchyně".* Samozrejme, že ma hneď zaujal a vyskúšala som. Odvtedy už niekoľko rokov robím pravidelne. A stále chutí.
2-3 porcie |
30 (+ chladenie) minút príprava |
Postup
- Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút namáčať.
Potom ich scedíme.
- Hrozienka zmiešame s mletým makom a mandľovými lupienkami.
- Rožky nakrájame na plátky asi 1 cm hrubé.
- Mlieko s cukrom privedieme k varu a polovicou mlieka zalejeme rožky, druhou polovicou mak. Mak premiešame.
- Do misky skladáme vrstvu rožkov.
- Na ňu dáme tretinu maku, zase rožky, druhú tretinu maku, posledné rožky a zvyšný mak.
- Dáme na 2 hodiny do chladničky, ale nič sa nestane, ak to bude viac. Potom krájame a dávame na taniere.
Môžeme ozdobiť šľahačkou a ovocím.