Nekysnutý čerešňový koláč

Autor receptu: redakcia

45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv pripravíme cesto tak, že múku so soľou, vanilkovým cukrom, maslom pokrájaným na kúsky, vajcom a žĺtkom miesime tak dlho, až kým vznikne hladké cesto.
  2. Takto vypracované cesto zabalíme do fólie a dáme na hodinu do chladničky.
  3. Medzitým odkôstkujeme umyté čerešne, ktoré vložíme do hrnca spolu s maslom, solamylom a cukrom a varíme asi 6 minút. Potom primiešame mandľovú arómu a zmes necháme vychladnúť.
  4. Cesto rozdelíme na 2 polovice, jednu ešte vložíme do chladničky a z druhej urobíme guľu a medzi 2 fóliami ju vyvaľkáme do okrúhla a dáme do formy.
  5. Na cesto nalejeme čerešňovú plnku a z druhej polovice cesta vytvoríme vrch koláča podľa vlastnej fantázie – mriežky, srdiečka, kvety...
  6. Koláč potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a dáme piecť pri teplote 180°C 40–45 minút