Nátierka z nivy bez miešania (fotorecept)
Autor receptu: staja
Táto nátierka je veľmi jednoduchá a je zaujímavá tým, že sa nemieša ale vrství, čo výborne vyzerá. Robievam ju už veľmi dlho. Všetkým, ktorí majú radi nivu, vždy chutila a keď ma nedávno oslovili kolegyne, aby som im dala recept, rozhodla som sa zverejniť ho aj tu.
15 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Postrúhame si najemno nivu a rovnako aj uvarené a vychladené vajcia.
V malej miske zmiešame majonézu s kyslou lahôdkovou smotanou buď v pomere 1:1 alebo viac majonézy (2:1), ako kto má rád.
- Nátierka pekne vynikne v priehľadnej miske, kde sa dajú pekne rozoznať jednotlivé vrstvy, ktoré budeme vytvárať, takže začíname vrstviť - je jedno, či nivou alebo vajíčkami. Vrstvu jemne pritlačíme a polejeme zmesou smotany a majonézy.
- Nasleduje vrstva postrúhaných vajíčok, tiež najprv rukou zľahka pritlačíme a jemne polejeme. Pokračujeme, kým neminieme všetky pripravené suroviny.
- Poslednú vrstvu zalejeme celú a dáme do chladničky vychladiť, resp. odstáť, aby sa suroviny pekne skamarátili. Ideálne je na noc, ale stačia aj 3-4 hodiny.
- Ak sme si dali záležať, tak výsledný produkt, ktorý položíme na stôl, vyzerá asi takto - naberáme až po dno cez všetky vrstvy:
- Netreba soliť ani nijako dochucovať. Niva má svoju chuť a kto ju má rád, určite si pochutí. Pomer surovín je možné upraviť - ak dáme viac vajec, nátierka je jemnejšia, ak viac nivy, bude chuťovo výraznejšia.
Tuto už pochutilo: