Nátierka z nivy bez miešania (fotorecept)

Autor receptu: staja

Táto nátierka je veľmi jednoduchá a je zaujímavá tým, že sa nemieša ale vrství, čo výborne vyzerá. Robievam ju už veľmi dlho. Všetkým, ktorí majú radi nivu, vždy chutila a keď ma nedávno oslovili kolegyne, aby som im dala recept, rozhodla som sa zverejniť ho aj tu.

15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Postrúhame si najemno nivu a rovnako aj uvarené a vychladené vajcia. V malej miske zmiešame majonézu s kyslou lahôdkovou smotanou buď v pomere 1:1 alebo viac majonézy (2:1), ako kto má rád.
  2. Nátierka pekne vynikne v priehľadnej miske, kde sa dajú pekne rozoznať jednotlivé vrstvy, ktoré budeme vytvárať, takže začíname vrstviť - je jedno, či nivou alebo vajíčkami. Vrstvu jemne pritlačíme a polejeme zmesou smotany a majonézy.
  3. Nasleduje vrstva postrúhaných vajíčok, tiež najprv rukou zľahka pritlačíme a jemne polejeme. Pokračujeme, kým neminieme všetky pripravené suroviny.
  4. Poslednú vrstvu zalejeme celú a dáme do chladničky vychladiť, resp. odstáť, aby sa suroviny pekne skamarátili. Ideálne je na noc, ale stačia aj 3-4 hodiny.
  5. Ak sme si dali záležať, tak výsledný produkt, ktorý položíme na stôl, vyzerá asi takto - naberáme až po dno cez všetky vrstvy:
  6. Netreba soliť ani nijako dochucovať. Niva má svoju chuť a kto ju má rád, určite si pochutí. Pomer surovín je možné upraviť - ak dáme viac vajec, nátierka je jemnejšia, ak viac nivy, bude chuťovo výraznejšia. Tuto už pochutilo: