Naše oškvarkové pagáče (fotorecept)

Autor receptu: stanci11

Tak ešte jeden lokálny receptík sem šupnem :) Kto má rád poctivé pagáčiky, tak odporúčam vyskúšať aj náš domaci recept, je mi jasné že ich je tu viacej :) Ja teda naň nedám dopustiť, aj keď príprava je zdĺhavejšia... a podľa toho, že vždy zmiznú ultrarýchlo a bezo zbytku, usudzujem, že sú asi fakt dobré... a tá vôňa keď sa pečú... ja vždy do nich skočím ešte za tepla a dúfam že to bruško rozchodí :D

90
porcií
60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň/ráno vopred si dám uvariť dva zemiaky...alebo šľohnem dva uvarené od obeda :D Pripravíme si kvások - v mierne ohriatom mlieku rozmiešame 1/2 kocky droždia spolu s 1 ČL cukru (stačí zarovnaná, netreba kopčisko)... a necháme vzísť kvások...
  2. Medzičasom si namelieme škvarky... v tomto kroku skúsi Stanči nevyžierať škvarky po ceste do mlynčeka, že áno? :D
  3. Keď vzíde kvások, tak ho zmiešame s múkou a soľou a do cesta pridáme aj nahrubo nastrúhané zemiaky a kyslé mliečko. Riadne premiesime a necháme pod utierkou nakysnúť (cca 20 min)... Máme s maminou odskúšané, že netreba nechať cesto kysnúť dlho..stačí aby začalo pracovať a hneď ho môžme vyložiť na pomúčenú pracovnú dosku...
  4. Cesto prepracujeme a rozvaľkáme na celú plochu...hrúbka do toho 1/2 centimetra povedala by som, aj menej...ono sa to cestíčko bude ešte prekladať, takže to nie je až také smerodatné...
  5. Namleté škvarky si potom vidličkou pokladieme na cesto...
  6. ... a roztrieme po celej ploche (treba mať trošku trpezlivosti a opatrnosti, inak by to cesto mohlo skončiť také trošku natrhnuté :D )
  7. A teraz príde ten, podľa mňa, najťažší krok...preložiť cesto, no a neurvať ho samozrejme :D Moje super pomôcky vidíte na fotke.... podberiem pravé krídlo a prehodím do stredu, potom ľavé krídlo a prehodím do stredu...akoby som robila štrúdľu z dvoch strán...okraje potom treba vždy pevne zatvoriť, cestíčko potľapkať že sme to zvládli a nechať 20 min kysnúť...
  8. V ďalšom kroku túto "štrúdličku" zase prevaľkáme a opäť zložíme, sprava aj zľava do stredu... a zase necháme 20 min kysnúť...
  9. A už už sme skoro na konci :) Cesto rozvaľkáme a môžeme vykrajovať pagáčiky... hrúbku volíme podľa chuti... príliš malé budú placaté a moc nenarastú, príliš veľké zase narastú až moc a budú sa váľať po celom plechu... také šikmé veže z nich budú :D ..takže od oka toho pol centimetra tipujem, že je akurát...
  10. Plech na ktorom ideme piecť najskôr vypláchneme studenou vodou. Potom naukladáme pagáče a ostrým nožom vytvoríme navchu mriežku (pre parádu samozrejme :D)... Potrieme rozmiešaným vajíčkom a posypeme sezamom, rascou, makom alebo necháme bez posypu :) Ako vidíte na pagáčoch, my máme tento rok takéto krásne žltožlté vajíčka...neviem čo tie naše sliepky začali žrať :D
  11. No a pečieme...na tých 180 °C... čas vám ale nepoviem, treba strážiť...strašne rýchlo prejdú z fáze "už skoro sme" do fáze "haha zhoreli sme" :D naozaj veľmi odporúčam sledovať pečenie a nezakecať sa so susedkou napríklad :D A finále je famózne, rozvoňaná chalupa a môžte baštiť kým vládzete...mne z tejto dávky vyšli 3 plechy pagáčov...a neostal ehm ani jeden :D