Naša sarma

Autor receptu: 2010

Na sarmu si robi narok cely Balkan a stredomorie .Podla vsetkeho jej povod je z Turecka kde slovo “sarmak” je zabalovanie. Prisla mi pod ruku flasa na kyslo nalozenych kapustovych listov, takze vyrobim turecku verziu” Lahana sarma”. Lenze moji pomocnici sa na mna vykaslali tak som nerobil male rolky ako sa ma, ale nasu rychlejsiu pecenu verziu.

4
porcie
20 minut minút
príprava
45 minut minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ryzu uvarime podla chute a dame na stranu. Na drobno nakrajanu cibulu , cesnak oprazime do sklovita na troche oleja pridame mlete maso pridame lyzicu oleja posypeme paprikou a rimskou rascou a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom ,oprazime -zatiahneme pri stalom miesani.Klobasu, ja som mal spanielske chorizo nakrajame na male kusky.Z cervenej fefronky vykrojime blanky a nakrajame na malicke kusky. Klobasu a feferonku pridame a chvilu podusime s masom. ( mne sa vzdy zdali tie co robievala mama take bez chuti , ja mam rad pikantnejsie tak fefronka nezaskodi ani kusok klobasy), aj ked je to moj prinos.Inac som si isty ze v daktorej miestnej variante su aj kobasy.
  2. Paradajkovy pretlak rozrobime v hrnceku teplej vody,pridame na drobno nakrajanu petrzlenovu vnat a na drobno nakrajany cerstvy kopor. Podusime cca 5 minut. Pridame predvarenu ryzu a ochutime sol, korenie a dame trochu vychladnut aby sa dalo so s plnkou pracovat.
  3. Ja som mal listy kupene ktore boli skor ako jemna kysla kapusta , ale som sa pytal u susedov ze sa to da velmi lahko urobit len obrat listy z kapusty( vyhodit vrchne) vykrojit tvrdsie casti z listov a trocha soli a octu a uvarit do makka . Tradicne sa sarma robi ako male rolky podobne velkosti dolmetes z vinnych listov ale na to treba mat cas a trpezlivost .Tak som si proces skratil. Na listy som kladol 2 lyzice plnky a zlozil najpr zo stran a potom zroloval.
  4. Tu uz som vobec nepostupoval podla receptu .Poukladal na vymastenu zapekaciu misku podlial vyvarom "postrasil" petrzlenovou vnatou ,a do vyhriatej rury na cca.45 minut.
  5. Servirovalo sa s dobrym chlebom , a ja som si pridal este kyslej smotany .