Narodeninová torta- ježko

Autor receptu: zdenin

Tortu som piekla k tretím narodeninám pre vnuka Ondrejka. Na takéto oslavy rada pečiem.

30
porcií
15 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Bielky na cesto šľahám zvlášť zo štipkou soli- sneh je potom pevnejší, žľtka šľahám- koľko žľtkov, toľko lyžíc cukru- do penista, priešam preosiatu a kypr. práškom premiešanú múku, pridám vyšľahané bielky a na sfarbenie kakao. Zmes nalejem na plech vyloženým papierom, papier na pečenie nenatieram. Pečiem na 180- 200 stupňou celzia, do zlatava skúšam špáratkom do prostriedka či je upečený, po upečení stiahnem z plechu aj z papierom, po chvíli papier stiahnem z upečeného cesta, takto si upečiem všetky cestá a nechám chladiť.Tretie cesto sa použije na trup ježka, môžete použiť misku podobného tvaru ak je ježko.
  2. Uvarím si hustú kašu z mlieka a hrubej múky, po odstavení z ohňa kašu prikrijem foliou na povrchu aby sa neurobila koža, dám chladiť. Zatiaľ než sa vychladí kaša vyšľahám si do penista heru z ml. cukrom a vanilkou, na 1 1/2 hery dávam 8- 9 lyžíc cukru, ale kašu pri varení nesladím. Po vychladnutí kašu vmiešavam po lyžice do krému, dobre zašľahám, rozdelím na dve časti, jednu dochutím kakaom, takto pripravené krémy si vkladám do vreciek na zdobenie.
  3. Vychladené piškoty - bledý natriem džemom, krémom, dávam bledý, postupujem tmavým piškotom-natriem bledým krémom, dám si piškoty chladiť. Medzi tým si z tretieho piškotu vytvarujem trup ježka ja som bola v bojových podmienkach na chate, tak som použila techniku sládania, ale dá sa cesto na ježka upiecť v miske podobného tvaru. Vyformovaný ježko sa pozlepuje krémom, polejeme rozpustenou čokoládou, položíme na pripravené piškoty, vrecúškom ozdobujem, trny som vložila ako sa podarilo, ozdobíme ľubovolne celú plochu torty- deti budú mať radosť. Zo zostatkou upečeného cesta som urobila guľky- pridala som rum a orechy , formovala som guľky a vkladala do košíčkou. Žiadné vyhadzovanie všetko sa zúžitkuje.
  4. Snád iba pridať sviečku a zavolať oslávenca - potom už iba čakám na žiarivé očká.