Čokoládová torta

Narodeninová torta (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Sesternica ma požiadala o tortu pre vnúčika k narodeninám, tak po dlhšej dobe som špekulovala akú, keďže nechala rozhodnutie na mňa.* Ovocnú som im už robila, tak som urobila takúto.

90 minút
príprava
3x po 20 minút
na 180-200 °C

Postup

  1. Nefotila som všetko, nestihla som, ale aspoň niečo.
  2. Upiekla som si tri korpusy, korpus nepečiem jeden, ale si suroviny rozdelím na tri časti a tak jeden korpus - 1 PL hladká múka, 1 PL polohrubá múka, samozrejme múku si preosejeme, 2 PL kryštálový cukor, 2 vajcia a 1 ČL kypriaceho prášku. Vajcia si rozdelíme na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahám do tuha, pridám cukor, znovu vyšľahám do tuha, pridám žĺtky a pridávam rozmiešanú múku aj s práškom do pečiva. Pečiem na 180-200 stupňov asi 20 minút. Ale tu si už každá svoju rúru poznáte. Takto som si upiekla všetky tri korpusy.
  3. Pokiaľ korpusy chladli, som si urobila plnku nasledovne. Do mikrovlnky som dala rozpustiť čokoládu, pridala som do nej 1 PL mlieka. Vyšľahala som šľahačku, vmiešala tvaroh a postupne pridávala rozpustenú mierne vychladenú čokoládu a za každým dobre prešľahala. Na koniec som pridala 2 PL preosiateho kakaa. Dobre vyšľahala a krém bol hotový. Ak by sa Vám zdal krém tuhý, pridajte si trochu mlieka ale ja som nemusela, bol akurát.
  4. Korpusy vychladnuté a tak som začala plniť spodný korpus som trochu potrela domácim ríbezľovým lekvárom. Zo stredného korpusu som v strede vykrojila kruh asi 4 cm kolieskom, ten som priložila do stredu prvého korpusu a natrela som okolo plnkou. Vykrojené koliesko som vybrala a do vzniknutého voľného priestoru som nasypala mini lentilky. Druhý v strede vykrojený korpus som tiež natrela lekvárom, lekvárovou stranou priložila na prvý korpus s krémom a lentilkami. Natrela som aj vrch korpusu lekvárom a plnkou a znovu nasypala lentilky. Takto to vypadalo.
  5. Priložila som tretí lekváromj od spodu natretý korpus.
  6. Teraz som si urobila poťah na tortu. Vyšľahala šľahačku do tuha, pridala postupne mascarpone, cukor a vanilkový cukor. Dobre vyšľahala a hotovo. Vrchný korpus som tiež natrela lekvárom aj na vrch a potiahla mascarpone krémom aj boky torty. Nechala do druhého dňa v chladničke.
  7. No a na druhý deň ráno zdobila, ale tu si už môžete každý podľa seba ja som volila takto. Tu je torta z hora.
  8. No a takto vypadala celá.
  9. A tu je oslávenec.