Pistáciová torta

Narodeninová pistáciová torta s malinami (videorecept)

Autor receptu: tartletka

Túto tortu sme upiekli na oslavu prvých narodenín nášho časopisu Varecha. Šťavnatý pistáciový korpus, jemný maslový krém s bielou čokoládou a čerstvé maliny...

12-16
porcií
120 minút
príprava
35-40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Múku, mleté pistácie, sódu, soľ a prášok do pečiva dáme do misy a premiešame.
  2. Do misy robota dáme zmäknuté maslo, olej a cukor spolu dobre vyšľaháme. Potom po jednom zašľaháme vajcia.
  3. Do acidofilného mlieka pridáme vanilkový extrakt a striedavo s múčnou zmesou pridávame do vyšľahaného masla s cukrom a vajcami.
  4. Pripravené cesto rozdelíme do dvoch tortových foriem (priemer 26 cm), ktorých dno sme predtým vystlali papierom na pečenie. Povrch cesta uhladíme a tortové korpusy pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C približne 35 až 40 minút. V druhej polovici pečenia môžeme zakryť papierom na pečenie, aby sa povrch korpusov príliš nepripiekol.
  5. Upečené korpusy vyberieme, necháme krátko chladnúť vo forme, potom okraje opatrne oddelíme nožom, ostránime obruč a a preklopíme na čistý papier na pečenie. Papier, na ktorom sa korpusy piekli odstránime. Korpusy necháme vychladnúť na mriežke.
  6. Krém: Najprv vyšľaháme maslo, postupne doňho pridáme rozpustenú bielu čokoládu a zapracujeme. Ďalej zašľaháme polovicu malinového lekváru a na záver aj práškový cukor.
  7. Vychladnuté korpusy raz prekrojíme, získame 4 pláty. Spodný plát uložíme na tortový podnos, potrieme ho lekvárom a naň rozdelíme časť krému pomocou cukrárskeho vrecka. Dôkladne rozotrieme.
  8. Prikryjeme ďalším plátom, ktorý opäť potrieme lekvárom a nanesieme naň krém. Takto vyskladáme celú tortu. Povrch torty tiež potrieme krémom, boky torty potrieme len nepravidelne, aby sme získali polonahú tortu. Tortu dáme zachladiť.
  9. Vrch torty ozdobíme malinami, nasekanými pistáciami a púčikmi kvietkov, ktorých skrátené stonky sme obalili do alobalu a až potom sme ich zapichli do torty.