Napoleon rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tak ako ten predošlý recept Barack Obama i tento mi prišiel mailom. Píšem to iba preto, aby zase nevzniklo podozrenie, že si názvy zákuskov vymýšľam, aby som upriamila na seba pozornosť. Keďže pravý Napoleon sa pečie z lístkového cesta, vybrala som si z pomedzi mnohých ponúk tú, ktorá sa mne lepšie páčila.

20
porcií
60 minút
príprava
4 x 10 minút
na 180 °C

Postup

  1. Najprv som si pripravila kešu oriešky, lebo tie budem potrebovať hneď ako rozvaľkám cesto. Ja všetky orechy, ktoré používam do zákuskov buď krájam na drobno, alebo ich strúham. Tieto som krájala na menšie kúsky.
  2. Pripravila som si cesto: na pracovnú dosku som preosiala múku a pridala som studené maslo a spolu som všetko zmrvila.
  3. Pridala som žĺtky, cukor, vanilku, soľ, prášok do pečiva a smotanu.
  4. A vypracovala som hladké cesto.
  5. Rozvážila som ho na 4 rovnaké časti a uložila do chladničky na pol hodinu.
  6. Pokiaľ sa cesto chladilo, pripravila som si snehovú vrstvu: Bielky som vymiešala so soľou do peny, pridala som cukor a napokon som pridala 2 PL škrobu. Uložila som zatiaľ do chladničky.
  7. K žĺtkom som pridala cukor a vanilku a dobre vymiešala. Do mlieka som pridala hladkú múku a dobre som ju vymiešala. Potom som oba komponenty spojila a uvarila hustú kašu. K ešte teplému pudingu som pridala maslo a dobre vyšľahala mixérom a uložila do chladničky.
  8. Vyšľahaný krém som rozdelila na 3 väčšie a jednu menšiu časť. Menšou potriem vrch zákuskov. Odložila som ju do chladničky.
  9. Cesto som rozvaľkala na papieri na pečenie. Veľkosť 27x37 cm. Všetky vyvaľkané kusy som ukladala na seba.
  10. Natrela som celú plochu broskyňovým džemom. A takto som postupne natrela všetky 4 kusy cesta.
  11. Na džem som natrela snehovú hmotu.
  12. Sneh som posypala orieškami. Trúbu som nechala vyhriať na 180 st. a každý plát cesta sa piekol 10 min.
  13. Upečené pláty sa musia bezpodmienečne dobre vychladiť. Na podnos som položila prvý plát, natrela som ho časťou krému a takto som pokračovala, kým som všetky pláty nenaplnila.
  14. Takto natretý koláč som uložila na 4 hod. do chladničky a po tomto čase ho je potrebné zaťažiť.
  15. Ráno som rezy upravila a natrela odloženým krémom. Potom som vrch posypala strúhanou čokoládou a ozdobila orieškami.
  16. Prajem vám dobrú chuť.