Cuketový koláč
Naozaj rýchly a vynikajúci cuketový perník
Autor receptu: bavimapiect
Tento receptík doma robíme často. Iný
už ani nerobíme. Namiesto cukety
môžete dať aj postrúhané jablká, ale
potom odoberte z cukru. Cuketu tam
vôbec necítiť a podľa mňa vám ani nikto
neuverí, že je tam. Vďaka nej je perník
neskutočne šťavnatý a vláčny. Skrýva v
sebe mega dávku čokolády, čo pridá na
báječnej chuti. Navrchu fantastický
čučoriedkový džem a rozplývajúca sa
ganache poleva. Navyše z jednej misky
bez námahy, bleskový, hrnčekový a
zdravý. To si len zamilovať!
45 minút príprava |
15 minút na 175 °C |
Postup
- 1 šálka = 300 ml.
Rúru rozohrejeme teplovzdušne na 170 stupňov.
- o jednej misky si dáme všetky suché suroviny- to je múka, cukor, korenia, kakao, čokoláda, sóda bikarbóna a zamiešame. Potom pridáme všetky mokré ingrediencie z druhej misky- cuketa, vajcia, mlieko, olej a poriadne všetko spolu ručne zamiešame.
- Plech (s rozmermi 28x23 cm) vymažeme maslom, vysypeme polohrubou múkou a vylejeme naň našu hotovú zmes. Rovnomerne rozotrieme a pečieme asi 15 až 20 minút.
- Medzitým si zohrejeme smotanu na bode varu, vypneme, pridáme nalámanú čokoládu a zamiešame Mala by nám z toho vzniknúť taká „nutelová“ konzistencia. Ešte za tepla perník potrieme džemom a vylejeme naň čerstvú čokoládovú polevu. Necháme vychladnúť. Vrch môžeme posypať mletými orechmi (no nemusíme, ja som tiež nedávala, keďže mám alergiu) a hotovo! Prajem dobrú chuť?