Zavárané slivky
Nakladané slivky s kakaom (fotorecept)
Autor receptu: tejaja
Tieto slivky v kakau sú výborné. Robím ich každý rok, ak slivka zarodí.* Ale čo je hlavné, nie je s tým veľa práce, dá sa povedať, že skoro žiadna.
|
30 (+ 24 hod) minút príprava |
Postup
- Vykôstkované slivky dáme do veľkej misy.
- Zasypeme cukrom a kakaom a dobre premiešame. Necháme 24 hodín zakryté stáť v kuchyni (niekde, kde to nezavadzia), pričom keď ideme okolo, vždy premiešame.
- Cukor sa pekne rozpustí, slivky pustia šťavu.
- Po 24 hodinách dáme slivky do malých fľaštičie, šťavu do nich rozlejeme tiež.
- Zatvoríme viečkami a sterilizujeme krátko, cca 10 minút vo vodnom kúpeli od začiatku varu, len aby chytilo viečko.
- Používame na puding, zmrzlinu, a pod. alebo ako kompót.
- Poznámka: Použite dobré kakao, v žiadnom prípade Granko a pod. Neznižujte množstvo cukru. Cukor zabezpečí púšťanie šťavy zo sliviek.