Zavárané slivky

Nakladané slivky s kakaom (fotorecept)

Autor receptu: tejaja

Tieto slivky v kakau sú výborné. Robím ich každý rok, ak slivka zarodí.* Ale čo je hlavné, nie je s tým veľa práce, dá sa povedať, že skoro žiadna.

30 (+ 24 hod) minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Vykôstkované slivky dáme do veľkej misy.
  2. Zasypeme cukrom a kakaom a dobre premiešame. Necháme 24 hodín zakryté stáť v kuchyni (niekde, kde to nezavadzia), pričom keď ideme okolo, vždy premiešame.
  3. Cukor sa pekne rozpustí, slivky pustia šťavu.
  4. Po 24 hodinách dáme slivky do malých fľaštičie, šťavu do nich rozlejeme tiež.
  5. Zatvoríme viečkami a sterilizujeme krátko, cca 10 minút vo vodnom kúpeli od začiatku varu, len aby chytilo viečko.
  6. Používame na puding, zmrzlinu, a pod. alebo ako kompót.
  7. Poznámka: Použite dobré kakao, v žiadnom prípade Granko a pod. Neznižujte množstvo cukru. Cukor zabezpečí púšťanie šťavy zo sliviek.