Najlepšie vegan muffiny (fotorecept)
Autor receptu: happybunny
Nikdy som muffiny nerobila.
Prečo? Lebo ich veľmi rada
nemám. :( Takže dnešná
výzva bola spraviť také, ktoré
by chutili aj muffinovému
nenadšencovi a viete čo?
Misia splnená, očakávania
predčené, sú úžasné!
20 porcií |
15 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Čo robí zlý muffin naozaj zlým? Keď je suchý natoľko, že ani to najmenšie sústo nevieme prehltnúť a keď už si myslíme, že sa to konečne podarilo, spraví si druhú zastávku v hrdle. Vďaka banánom taká situácia nenastane, ja som rozmačkala 2 stredne veľké, ale kľudne by tie muffiny uniesli aj 3. :)
- Následne si zmiešame chia semiačka s vodou a čakáme 5-10 minút, až zhustnú a môžeme túto náhradu vajec zamixovať do cesta (alebo si tam hoďte 4 vajcia keď uprednostňujete skôr tie). V mlieku s citrónovou šťavou a soľou si rozpustíme sódu bikarbónu a ďalej primiešavame všetky uvedené suroviny okrem čokolády. Javorový sirup môže byť nahradený medom alebo nektárom agave, kokosák bezlaktózovým maslom. Po pridaní chia zmesi a vymixovaní treba ochutnať, doladiť chute. Ak je cesto príliš riedke, dosypávame po troške múku, ak je však príliš husté, prilejeme mlieko. Konzistencia by mala byť taká ako na obrázku.
- Keď je zmes hotová, predohrejeme si trúbu a nakrájame si čokoládu, prípadne vsypeme čokoládové fliačky. Čím viac tým lepšie. :)
- Ja zatiaľ muffinový plech nemám, takže som cesto liala do papierových košíčkov vyložených dvojmo. Zapĺňame 3/4 košíčka s nádejou, že nám muffiny ešte poriadne vyrastú. :)
- Piekla som ich asi 30 minút, ale po takých 27 minútach treba skúšať a pichať ich špajdlou. Po vypnutí trúby ich necháme aspoň 20 minút odpočívať, potom ich treba vybrať von nech sa chladia, keďže veľa papierových košíčkov nechce horúci muffin pustiť a pri priskorých pokusoch nám môže tretina muffinu ostať nalepená na papieri.
- Takto vyzerá muffin zvnútra. Mäkkučký, vláčny, nadýchaný, úžasne čokoládový a tak akurát sladký aj vďaka banánom. Bola som lenivá robiť topping, ale tieto to ani nepotrebujú, sú úžasné len tak samé o sebe, vo svojej čokopodstate. :) Dobrú chuť!