Najlepšie vegan muffiny (fotorecept)

Autor receptu: happybunny

Nikdy som muffiny nerobila. Prečo? Lebo ich veľmi rada nemám. :( Takže dnešná výzva bola spraviť také, ktoré by chutili aj muffinovému nenadšencovi a viete čo? Misia splnená, očakávania predčené, sú úžasné!

20
porcií
15 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Čo robí zlý muffin naozaj zlým? Keď je suchý natoľko, že ani to najmenšie sústo nevieme prehltnúť a keď už si myslíme, že sa to konečne podarilo, spraví si druhú zastávku v hrdle. Vďaka banánom taká situácia nenastane, ja som rozmačkala 2 stredne veľké, ale kľudne by tie muffiny uniesli aj 3. :)
  2. Následne si zmiešame chia semiačka s vodou a čakáme 5-10 minút, až zhustnú a môžeme túto náhradu vajec zamixovať do cesta (alebo si tam hoďte 4 vajcia keď uprednostňujete skôr tie). V mlieku s citrónovou šťavou a soľou si rozpustíme sódu bikarbónu a ďalej primiešavame všetky uvedené suroviny okrem čokolády. Javorový sirup môže byť nahradený medom alebo nektárom agave, kokosák bezlaktózovým maslom. Po pridaní chia zmesi a vymixovaní treba ochutnať, doladiť chute. Ak je cesto príliš riedke, dosypávame po troške múku, ak je však príliš husté, prilejeme mlieko. Konzistencia by mala byť taká ako na obrázku.
  3. Keď je zmes hotová, predohrejeme si trúbu a nakrájame si čokoládu, prípadne vsypeme čokoládové fliačky. Čím viac tým lepšie. :)
  4. Ja zatiaľ muffinový plech nemám, takže som cesto liala do papierových košíčkov vyložených dvojmo. Zapĺňame 3/4 košíčka s nádejou, že nám muffiny ešte poriadne vyrastú. :)
  5. Piekla som ich asi 30 minút, ale po takých 27 minútach treba skúšať a pichať ich špajdlou. Po vypnutí trúby ich necháme aspoň 20 minút odpočívať, potom ich treba vybrať von nech sa chladia, keďže veľa papierových košíčkov nechce horúci muffin pustiť a pri priskorých pokusoch nám môže tretina muffinu ostať nalepená na papieri.
  6. Takto vyzerá muffin zvnútra. Mäkkučký, vláčny, nadýchaný, úžasne čokoládový a tak akurát sladký aj vďaka banánom. Bola som lenivá robiť topping, ale tieto to ani nepotrebujú, sú úžasné len tak samé o sebe, vo svojej čokopodstate. :) Dobrú chuť!