Jablkový koláč

Najlepšie jablkové pité (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Klasika, ktorá chutí vždy.*? Fantastický, jednoduchý koláčik plný šťavnatého ovocia v kombinácii s krehkým cestom.

35-40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: V jednej miske najprv lyžicou premiešame múku, cukor, soľ a prášok do pečiva. Potom pridáme 2 celé vajcia, nastrúhanú citrónovú kôru a mäkké maslo. Vypracujeme jemné, mastné, polomäkké cesto. Cesto necháme 20 minút postáť.
  2. Medzitým si očistíme toľko jabĺk, aby sme ich čistú váhu mali 1,5 kg. Polovicu postrúhame nahrubo a druhú polku pokrájame na malé kocky/kúsky. Ďalej potrebujeme vanilkový puding, aby zahustil počas pečenia tú šťavu, čo jablká pustia. Cukor a škoricu si môžete dať podľa chuti, ja som dala ako my ľúbime :-) Čo sa týka plnky, zamiešajte ju až tesne pred plnením, inak vám zbytočne do misky pustí veľa šťavy od cukru. Takto pripravené jablká dáme zatiaľ bokom a zamiešame ich až tesne pred plnením.
  3. Cesto na trocha pomúčenej doske rozdelíme na 2 časti, jedna nech je o niečo väčšia. Tú väčšiu časť vyvaľkáme na o trocha väčšiu veľkosť než je plech. To preto, lebo spodné cesto musí mať okraje nahor. Môj plech má vnútorný rozmer 25 x 35 cm. Cesto prenesieme valčekom na plech s papierom na pečenie, upravíme mu okraje a cesto popicháme vidličkou
  4. Na cesto rovnomerne nanesieme jablkovú plnku a prikryjeme druhým cestom, ktoré sme si vyvaľkali na veľkosť plechu. Potrieme vrch rozšľahaným vajcom a popicháme vidličkou. Napokon dáme piecť do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35-40 minút? Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  5. Pité je krehučké a úžasne šťavnaté!!! Najsamlepšie je ale až o niekoľko hodín, alebo na druhý deň, keď už postálo?
  6. Ak by ste pité robili na väčší plech, ale predsa chcete mať viditeľne viac plnky, tak odporúčam dať o 1/2 kg viac jabĺk? Prajem dobrú chuť !
  7. Ďalšie moje recepty nájdete na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube