Najlepšie domáce rožteky (fotorecept)
Autor receptu: dididy
Sú skvelé, robím ich často a vždy zmiznú veľmi rýchlo. Sú mäkkučké aj na druhý deň, viac
dní som nemala možnosť a teda ani čas otestovať. :)
16 porcií |
60 minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Urobíme si cesto z týchto surovín a necháme ho vykysnúť.
Zatiaľ čo cesto bude kysnúť, urobíme si plnku. Nutelu necháme trochu rozpustiť v mikrovlnke no nie aby bola horúca. Pridáme do nej kokos a vymiešame nie moc tuhú no ani nie veľmi riedku hmotu a necháme odpočívať.
- Rozvaľkáme na kruh, predelíme na osem častí a na každom trojuholníku urobíme malý rez nožom (viď. foto). Nad rez dáme lyžičku nutelovej plnky a začneme baliť.
- Preložíme smerom ku stredu pravú stranu, ľavú stranu a na miestach kde sa spojí cesto treba pritlačiť. Potom začneme zabaľovať, dávame pozor aby nepretekala plnka von hneď na začiatku.
- Keď dostaneme cestíčko do takejto podoby, položíme na plech, pokropíme vodou, zakryjeme potravinovou fóliou a necháme na teplom mieste trochu podkysnúť. Potom potrieme vajíčkom a pečieme.
- A dobrú chuť!
PS: skvelá plnka je aj tvaroh s vanilkovým pudingom, slivkoví lekvár s nutelou, nutela s orieškami... a určite aj mnoho iných experimentov.