Donuty

Najlepšie domáce donuty

Autor receptu: bananalover

Skúšala som doma svoje prvé donuty, ktoré som sa chystala robiť už naozaj veľmi dlho. Myslím, že na prvý pokus sa mi celkom podarili :)

20
porcií
70 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zo surovín si vypracujeme klasické kysnuté cesto a na teplom mieste ho necháme vykysnúť.
  2. Cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne 4-5 cm a vykrajujeme väčšie kolieska. Stred vykrojíme menším kolieskom.
  3. Donuty vyprážame v rozohriatom oleji dohneda.
  4. Kým čakáme na to, aby boli donuty aspoň trochu vychladnuté, pustíme sa do prípravy polevy. Môžete si spraviť akúkoľvek. Ja som robila klasickú, bezfarebnú. Stačí, keď si práškový cukor zmiešate s trochou vody, aby ste získali hustejšiu hmotu. Do nej potom namáčajte donuty. Môžete aj niekoľkokrát, aby mali hrubšiu vrstvu.
  5. Ďalšie polevy, ktoré som robila boli napríklad farebné. Fialovú či ružovú si spravíte tak, že do klasickej primiešate farbivo. Čiže si zmiešate práškový cukor s vodou a pridáte farbivo. Môžete aj vanilku, tá spraví príjemnú chuť. Čokoládovú polevu som si spravila rozpustením čokolády na varenie so smotanou. Vďaka smotane má čokoláda jemnejšiu a výraznejšiu chuť. Nakoniec si ich môžete ozdobiť nejakými ozdobami :)