Najlepšia bublanina (fotorecept)
Autor receptu: jabath
Som dosť lenivá gazdinka a keď už raz idem "zašpiniť nádobíčko", tak nech sa to oplatí:
čiže nech je toho VEĽAAAAA .... Predkladám vám jeden z mojich obľúbených receptov -
bublaninu s višňami. Občas z nej stihnem kus zamraziť aj na horšie časy, ale fakt len
občas...
3-30 porcie |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Oddelíme žltka od bielkov- žltka budeme miešať vo VEĽKEJ nádobe, lebo toho bude veľa. Pripravíme si do šálky cca 2.5 dcl kryšt.cukor.
Najprv vyšľaháme bielka so štipkou soli dotuha. Keď sú hotové, prišľahame k nim tretinu z kryš.cukru, aby lepšie držali.
- Zvyšný cukor vyšľaháme so žltkami do penista. Pridáme vanilkový cukor a šálku oleja. Do múky zamiešame prášky do pečiva, a na striedačku s mliekom pridávame do žltkovej masy. Mlieko nedáme celé - asi pol deci si necháme do kakaového cesta. Vytlačíme šťavu z pol citróna- zvýrazní nám sladkú chuť v hotovom koláči. Na záver jemne primiešame vyšľahané bielka (bez mixera) .
Keď sa veľmi ponáhľame, môžeme si prípravu zjednodušiť tak, že neoddelíme žltka od bielkov, ale všetko vyšľaháme spolu.
- Zapneme rúru na 200 stupňov (pečieme na 180) a pripravíme si veľký hlboký plech s hárkom papiera na pečenie.
- Asi 3/4 cesta vylejeme na plech vystlaný papierom. Do zvyšku cesta primiešame kakao a trocha mlieka čo nám zostalo pri miešaní cesta.
- Kakaové cesto vylejeme na žlté a varechou spravíme na plechu vlnovky, aby sa obe cestá mierne premiešali
- Višňové kompóty scedíme a posypeme višňami koláč. Dáme piecť na 180 stupňov.