Najlepší karamelový koláč

Autor receptu: monika96

Najlepšííí !!! už pár dní som si robila chuť na karamel ... tak som začala hľadať na nete niečo :) a našla som tento úžasný koláčik !!! Malá rada : koláčik je dobrý až na druhý deň :)

60 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Salko si v predstihu uvaríme (uzatvorenú konzervu varíme ponorenú vo vriacej vode 90 až 120 minút) a necháme celkom vychladnúť.
  2. Vaječné žĺtka vymiešame so 100 g práškového cukru do peny, pridáme olej, vodu, múku s práškom do pečiva a sneh vyšľahaný z vaječných bielkov a zvyškom práškového cukru.
  3. Tretinu vzniknutého cesta odoberieme a zafarbíme kakaom.
  4. Plech vymažeme a vysypeme múkou.
  5. Do stredu plechu striedavo lejeme na jedno miesto dve lyžice svetlého a jednu lyžicu tmavého cesta.
  6. Cesto upečieme vo vopred vyhriatej trúbe na 200 °C približne 25 – 30 minút.
  7. Kým sa cesto pečie, uvaríme si podľa návodu vanilkový puding (zo Zlatého klasu, mlieka a vanilkového cukru).
  8. Vychladnutý puding zmiešame so zmäknutým maslom a uvareným Salkom do hladkého karamelového krému.
  9. Upečené vychladnuté cesto jemne natrieme ovocným džemom na ktorý ukladáme do kávy namočené piškóty.
  10. Na piškóty natrieme karamelový krém a posypeme strúhanou čokoládou.
  11. Necháme vychladnúť (najlepšie cez noc) . Dobrú chuť prajem :)