Nadýchaný kakaový kysnutý závin (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na No.Salty som našla úžasný recept na kakaový kysnutý závin, včera som ho upiekla a môžem potvrdiť, že je vynikajúci, nadýchaný, ľahučký ako pierko, má výbornú chuť a nie je presladený. Pôvodný recept som máličko pozmenila, použila som miesto sladkej smotany hustý domáci jogurt, cesto je vynikajúce, veľmi dobre sa s ním pracuje. Vrelo odporúčam urobiť, úžasný ku kávičke a na sladké chutné raňajky pre deti.

2 záviny
porcie
150 minút
príprava
20 minút
na 170/ventilátor °C

Suroviny

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som práškový cukor a soľ.
  2. Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru,...
  3. zaliala 50 ml vlažného mlieka...
  4. ...a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
  5. Pridala som rozpustené vlažné maslo, 1 vajce a za postupného pridávania jogurtu a zvyšného vlažného mlieka...
  6. ...som rukami dôkladne všetko vymiesila, až vzniklo hladké mäkšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky. - asi 10 minút. Cesto môžete vymiesiť aj v pekárničke.
  7. Cesto som rozdelila na dve polovice a na jednu polovicu som pridala 3 PL kakaového prášku, nesladeného a 2 PL vlažného mlieka,...
  8. ...ktoré som dôkladne zapracovala a vzniklo kakaové cesto - asi 10 minút. Obe cestá som prikryla čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
  9. Svetlé cesto som zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila zatiaľ bokom a jednu polovicu...
  10. ..som vyvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 20x40 cm a o hrúbke 1 mm.
  11. Kakaové cesto som tiež zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila bokom a jednu polovicu cesta som...
  12. ...vyvaľkala na rovnako veľký obdĺžnik ako svetlé cesto. Cesto netreba podsypávať múkou, nelepí, výborne sa s ním pracuje.
  13. Na svetlé cesto som položila kakaové cesto, niekoľkokrát som ho prešla zľahka valčekom, aby sa obe cestá na styčnej ploche dobre spojili,...
  14. ...a od dlhšej strany obdĺžnika som ho na pevno stočila do závinu. Tak isto som postupovala aj s odloženou druhou polovicou svetlého a kakaového cesta, čím vznikli 2 záviny, ich oba konce som zasunula pod závin na spodok.
  15. Oba záviny som položila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
  16. ...nechala som ich prikryté čistou utierkou asi 1 hodinu zase vykysnúť na teple.
  17. Vykysnuté záviny som potrela vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 2 PL mlieka.
  18. Záviny som piekla v trúbe 20 minút na 170 stupňoch na funkcii ventilátor. Pri dolnom a hornom ohreve odporúčam piecť v trúbe pri teplote 180 stupňov C asi 25 - 30 minút.
  19. Závin som nechala vychladnúť, pokrájala som ho ostrým nožom na plátky asi 1,5 cm a dala na podnos.
  20. Na fotografii závinu zblízka je dobre vidno, ako je krásne nadýchaný a ľahučký ako pierko, s pórovitou štruktúrou. Tento kakaový závin je zatiaľ najlepší zo všetkých, ktoré som upiekla, nie je presladený, vynikajúco chutí k dobrej kávičke a možno ho podávať deťom ako výborné sladké raňajky s maslom a kakaom. Odporúčam vyskúšať, iste bude úžasne chutiť aj Vám :-)))