Nadýchaný kakaový kysnutý závin (fotorecept)
	        Autor receptu: pusta
	         
	        
	        Na No.Salty som našla úžasný recept na kakaový kysnutý závin, včera som ho upiekla a 
môžem potvrdiť, že je vynikajúci, nadýchaný, ľahučký ako pierko, má výbornú chuť a nie 
je presladený.
Pôvodný recept som máličko pozmenila, použila som miesto sladkej smotany hustý domáci 
jogurt, cesto je vynikajúce, veľmi dobre sa s ním pracuje. Vrelo odporúčam urobiť, úžasný 
ku kávičke a na sladké chutné
 raňajky pre deti.
| 		  
				  	  
				  	2 záviny porcie  | 
				  	  
				  	150 minút príprava  | 
				  	  
				  	20 minút  na 170/ventilátor °C  | 
Postup
- Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som práškový cukor a soľ.
 - Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru,...
 - zaliala 50 ml vlažného mlieka...
 - ...a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
 - Pridala som rozpustené vlažné maslo, 1 vajce a za postupného pridávania jogurtu a zvyšného vlažného mlieka...
 - ...som rukami dôkladne všetko vymiesila, až vzniklo  hladké mäkšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky. - asi 10 minút. Cesto môžete vymiesiť aj v pekárničke.
 - Cesto som rozdelila na dve polovice a  na jednu polovicu som pridala 3 PL kakaového prášku, nesladeného a 2 PL vlažného mlieka,...
 - ...ktoré som dôkladne zapracovala a vzniklo kakaové cesto -  asi 10 minút.
Obe cestá som prikryla čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
 - Svetlé cesto som zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila zatiaľ bokom a jednu polovicu...
 - ..som vyvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 20x40 cm a o hrúbke 1 mm.
 - Kakaové cesto som tiež zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila bokom a jednu polovicu cesta som...
 - ...vyvaľkala na rovnako veľký obdĺžnik ako svetlé cesto. Cesto netreba podsypávať múkou, nelepí, výborne sa s ním pracuje.
 - Na svetlé cesto som položila kakaové cesto, niekoľkokrát som ho prešla zľahka valčekom, aby sa obe cestá na styčnej ploche dobre spojili,...
 - ...a od dlhšej strany obdĺžnika som ho na pevno stočila do závinu. Tak isto som postupovala aj s odloženou druhou polovicou svetlého a kakaového cesta, čím vznikli 2 záviny, ich oba konce som zasunula pod závin na spodok.
 - Oba záviny som položila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
 - ...nechala som ich prikryté čistou utierkou asi 1 hodinu zase vykysnúť na teple.
 - Vykysnuté záviny som  potrela vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 2 PL mlieka.
 - Záviny som piekla  v trúbe 20 minút na 170 stupňoch na funkcii ventilátor. Pri dolnom a hornom ohreve odporúčam piecť v trúbe pri teplote 180 stupňov C asi 25 - 30 minút.
 - Závin som nechala vychladnúť, pokrájala som ho ostrým nožom na plátky asi 1,5 cm a dala na podnos.
 - Na fotografii závinu zblízka je dobre vidno, ako je krásne nadýchaný a ľahučký ako pierko, s pórovitou štruktúrou.
Tento kakaový závin je zatiaľ najlepší zo všetkých, ktoré som upiekla, nie je presladený, vynikajúco chutí k dobrej kávičke a možno ho podávať deťom ako výborné sladké raňajky s maslom a kakaom.
Odporúčam vyskúšať, iste bude úžasne chutiť aj Vám :-)))