Nadýchaný kakaový kysnutý závin (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Na No.Salty som našla úžasný recept na kakaový kysnutý závin, včera som ho upiekla a
môžem potvrdiť, že je vynikajúci, nadýchaný, ľahučký ako pierko, má výbornú chuť a nie
je presladený.
Pôvodný recept som máličko pozmenila, použila som miesto sladkej smotany hustý domáci
jogurt, cesto je vynikajúce, veľmi dobre sa s ním pracuje. Vrelo odporúčam urobiť, úžasný
ku kávičke a na sladké chutné
raňajky pre deti.
2 záviny porcie |
150 minút príprava |
20 minút na 170/ventilátor °C |
Postup
- Do vandlíka som preosiala obe múky, pridala som práškový cukor a soľ.
- Do priehlbinky v múke som namrvila čerstvé droždie, posypala 1 CL kryštálového cukru,...
- zaliala 50 ml vlažného mlieka...
- ...a nechala vykysnúť kvások - asi 15 minút.
- Pridala som rozpustené vlažné maslo, 1 vajce a za postupného pridávania jogurtu a zvyšného vlažného mlieka...
- ...som rukami dôkladne všetko vymiesila, až vzniklo hladké mäkšie nelepivé cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť pľuzgieriky. - asi 10 minút. Cesto môžete vymiesiť aj v pekárničke.
- Cesto som rozdelila na dve polovice a na jednu polovicu som pridala 3 PL kakaového prášku, nesladeného a 2 PL vlažného mlieka,...
- ...ktoré som dôkladne zapracovala a vzniklo kakaové cesto - asi 10 minút.
Obe cestá som prikryla čistou utierkou a nechala som na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu.
- Svetlé cesto som zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila zatiaľ bokom a jednu polovicu...
- ..som vyvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 20x40 cm a o hrúbke 1 mm.
- Kakaové cesto som tiež zľahka prepracovala rukami a rozdelila na polovicu, jednu polovicu som odložila bokom a jednu polovicu cesta som...
- ...vyvaľkala na rovnako veľký obdĺžnik ako svetlé cesto. Cesto netreba podsypávať múkou, nelepí, výborne sa s ním pracuje.
- Na svetlé cesto som položila kakaové cesto, niekoľkokrát som ho prešla zľahka valčekom, aby sa obe cestá na styčnej ploche dobre spojili,...
- ...a od dlhšej strany obdĺžnika som ho na pevno stočila do závinu. Tak isto som postupovala aj s odloženou druhou polovicou svetlého a kakaového cesta, čím vznikli 2 záviny, ich oba konce som zasunula pod závin na spodok.
- Oba záviny som položila na plech vystlaný pečiacim papierom a...
- ...nechala som ich prikryté čistou utierkou asi 1 hodinu zase vykysnúť na teple.
- Vykysnuté záviny som potrela vaječným žĺtkom, ktorý som rozšľahala s 2 PL mlieka.
- Záviny som piekla v trúbe 20 minút na 170 stupňoch na funkcii ventilátor. Pri dolnom a hornom ohreve odporúčam piecť v trúbe pri teplote 180 stupňov C asi 25 - 30 minút.
- Závin som nechala vychladnúť, pokrájala som ho ostrým nožom na plátky asi 1,5 cm a dala na podnos.
- Na fotografii závinu zblízka je dobre vidno, ako je krásne nadýchaný a ľahučký ako pierko, s pórovitou štruktúrou.
Tento kakaový závin je zatiaľ najlepší zo všetkých, ktoré som upiekla, nie je presladený, vynikajúco chutí k dobrej kávičke a možno ho podávať deťom ako výborné sladké raňajky s maslom a kakaom.
Odporúčam vyskúšať, iste bude úžasne chutiť aj Vám :-)))