Muffiny s kyslým mliekom (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Mám rada rýchle múčniky k víkendovej poobedňajšej káve. Nakoľko už dlhší čas pečiem zo špaldovej múky, ani tieto nie sú výnimkou. Do cesta som primiešala nakrájané banány ale môže sa pridať čokoľvek podľa chuti.

24
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Postup

  1. Šálku som použila 2,5 decovú. V mise som si zmiešala jednu šálku polohrubej špaldovej celozrnnej múky a jednu šálku hladkej špaldovej múky. Kto z týchto múk nepečie, dá klasickú polohrubú pšeničnú múku. K múke som zmiešala kypriaci prášok a hnedý cukor. V druhej nádobe - odmerke som zmiešala olej, kyslé mlieko a vajíčka. Nakrájala som si banány.
  2. Zmiešala som k sypkým surovinám tekuté. Pridala som banány a zomleté orechy ktorých som mala asi za lyžicu. Dobré je na banánové muffiny pridať aj čokoládu. Ja som ju minula na výrobu ľadovej čokolády. Všetko som miešala ručne metličkou. To mi poradila kamarátka, ktorá pečie veľmi dobré múčniky. Cesto je po upečení nadýchané a pórovité. Ako prídavok do cesta namiesto banánov sa môže pridať za šálku bobuľového ovocia alebo rôzneho ovocia podľa chuti nakrájaného na kúsky alebo sušené ovocie. Namiesto polovice šálky ovocia sa môžu pridať nasucho opražené ovsené vločky alebo tiež nasucho opražený mak, strúhaný kokos, sekané orechy, mandle, čokoláda ... výber je podľa chuti a sezóny.
  3. Dala som si vyhriať rúru na 200°C a začala som plniť papierové košíčky do 3/4 cestom. Ostalo mi cesto a nemala som košíčky, preto som použila papier na pečenie vystrihnutý do kolieska a vytvarovaný pomocou širšieho štamperlíka. Plech som vložila do vyhriatej rúry a piekla 20 minút.
  4. Cesto vyrástlo a ostalo nadýchané a jemné. K banánovým kúskom mi chýbala čokoláda, ale tá bude nabudúce.