Ovocný koláč

Mrveničkový koláč s tvarohom a ovocím (fotorecept)

Autor receptu: marienka44

Recept mi poslala vo štvrtok p. Florentýna. Keďže som mala všetky potrebné suroviny doma, upiekla som ho ešte v ten istý deň. Príprava je veľmi ľahká a rýchla.

8
porcií
30 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Koláčovú formu o priemere 28 cm alebo malý plech o rozmere 30 x 20 cm (ako ja) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Predhrejeme elektrickú rúru na 180 °C bez ventilátora.
  2. Do väčšej misy vyklopíme 2 tvarohy, prisypeme k nim vanilkový cukor. Metličkou dobre zamiešame. V studenom mlieku rozšprúdlujeme 2 vajcia a prilejeme postupne do tvarohu. Podobne aj cukor, jeho množstvo môžeme zvýšiť o 30-50 g, ak máte radi sladké. Naberačku budeme potrebovať neskôr.
  3. Do druhej misy odmerajte suroviny na mrveničku, múku preosejeme. Ja som pridala aj prášok do pečiva 12 g. Studené maslo nakrájame na menšie kúsky a končekmi prstov trpezlivo vmiešavame maslo do múky. Vznikne suchá zmes - mrvenička.
  4. Dve tretiny mrveničky nasypte rovnomerne na dno vymasteného pekáča alebo okrúhlej formy. Mrveničku neutláčajte, musí byť nadýchaná, ľahká.
  5. Mrveničku opatrene zalejte tvarohovou náplňou. Najlepšie naberačkou, aby sa mrvenička nerozvírila. Na tvarohovú náplň rozložte očistené, prípadne pokrájané, ovocie. Ja som dala vykôstkované tmavé čerešne zo zaťovej záhrady a 125 g španielskych čučoriedok. Zvoľte svieže ovocie podľa svojich možností a chuti.
  6. Ovocie opatrne zasypte poslednou tretinou mrveničky a dajte piecť do rúry na cca 50 minút bez ventilátora.
  7. Či je koláč upečený, sa presvedčíte tak, že pri dotyku prstom (najmä v strede koláča) cesto pruží.
  8. Upečený koláč nechajte aspoň hodinu pomaly chladnúť v pootvorenej rúre. Až potom ho vyberte na linku a nechajte dôkladne vychladnúť, než do neho zakrojíte. Najlepšie chutí z chladničky. Je šťavnatý a osviežujúci.