Bezlepkový mrkvový koláč

Mrkvový koláč bez lepku so smotanou a orechmi

Autor receptu: novalim

Mrkvový koláč je z tých, na ktorom si vieme pochutnať v každom ročnom období.* Na jeseň a v zime si doň pridávame zázvor na zahriatie, na jar a v lete ho zasa osviežime smotanovým krémom. Tú jarno-letnú verziu sme pre vás napiekli aj dnes. Stačí len trochu šľahania a miešania a už sa pečie. Naša zmes Promix PK vám zaručí, že bude koláč vláčny a mäkký. Prevoňaný škoricou vám isto zachutí.

15
porcií
50 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme jogurt a jablkové pyré a prešľaháme. Teraz príde na rad postrúhaná mrkva a nasekané orechy. Napokon do zmesi zapracujeme gumenou varechou aj preosiatu múku zmiešanú so škoricou a kypriacim práškom bez lepku.
  2. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi asi 25x30 cm. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút (na záver môžeme urobiť test špajlou - keď vyjde z koláča suchá, je hotový).
  3. Po upečení necháme vychladnúť a potom naň rovnomerne rozotrieme kyslú smotanu vymiešanú s medom. Vložíme do chladničky a necháme trochu stuhnúť.
  4. Pred podávaním posypeme po stranách posekanými vlašskými orechmi a pomarančovou kôrou. Ozdobiť môžeme ešte lístkami čerstvej mäty.