Bezlepkový mrkvový koláč
Mrkvový koláč bez lepku so smotanou a orechmi
Autor receptu: novalim
Mrkvový koláč je z tých, na ktorom si vieme pochutnať v každom ročnom období.* Na jeseň a v zime si doň pridávame zázvor
na zahriatie, na jar a v lete ho zasa osviežime smotanovým krémom. Tú jarno-letnú verziu sme pre vás napiekli aj dnes. Stačí len
trochu šľahania a miešania a už sa pečie. Naša zmes Promix PK vám zaručí, že bude koláč vláčny a mäkký. Prevoňaný škoricou
vám isto zachutí.
15 porcií |
50 minút príprava |
25-30 minút na 180 °C |
Postup
- Vo väčšej mise vyšľaháme spolu vajcia s cukrom do nadýchanej peny. Pridáme jogurt a jablkové pyré a prešľaháme. Teraz príde na rad postrúhaná mrkva a nasekané orechy. Napokon do zmesi zapracujeme gumenou varechou aj preosiatu múku zmiešanú so škoricou a kypriacim práškom bez lepku.
- Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie s rozmermi asi 25x30 cm. Vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 25-30 minút (na záver môžeme urobiť test špajlou - keď vyjde z koláča suchá, je hotový).
- Po upečení necháme vychladnúť a potom naň rovnomerne rozotrieme kyslú smotanu vymiešanú s medom. Vložíme do chladničky a necháme trochu stuhnúť.
- Pred podávaním posypeme po stranách posekanými vlašskými orechmi a pomarančovou kôrou. Ozdobiť môžeme ešte lístkami čerstvej mäty.