Mrkvový džem

Mrkvový džem s orechmi a levanduľou (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Možno vás zaujme a možno aj nie. Má veľmi zaujímavú chuť.

5
porcií
20 minút
príprava
70 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu som ošúpala. Pripravila som pomaranč a citróny a poriadne som ich umyla. Orechy si zaváram, takže mám vždy po ruke na polici.
  2. Mrkvu som nastrúhala na strúhadle s malými očkami.
  3. Pripravila som pomaranč a citrón, ktorý som ošúpala a nakrájala na pásiky.
  4. Vnútro pomaranča aj citrónu som nakrájala na kocky a kôru z jedného citrónu som nastrúhala na jemno.
  5. Orechy som nakrájala na kocky.
  6. Mrkvu som dala do rajnice a zasypala som ju cukrom.
  7. Pridala som nakrájaný pomaranč aj citrón.
  8. Všetko som zaliala vodou a zapla som sporák. Všetko spolu som nechala variť 1 hodinu.
  9. Keď bola mrkva mäkká ešte som ju rozmixovala tyčovým mixérom.
  10. Vrátila som ju na sporák a pridala som vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru, orechy a víno. Všetko som nechala ešte povariť, kým nezačal džem hustnúť.
  11. Napokon som urobila skúšku na tanieriku.
  12. Nazbierala som si čerstvú levanduľu. Len tak som kvietky potrhala.
  13. Pridala som ju k džemu a už som nevarila, len som všetko pomiešala. Jej perfektná chuť sa ukáže až neskôr, keď džem postojí dlhšie na polici.
  14. Horúci džem som plnila do čistých pohárov, zatvorila a obrátila hore dnom.
  15. Obrátila a nechala vychladnúť. Možem napísať, že je chutný a na maslovom chlebíku si ho dokážem predstaviť. Možno aj použijem do zákuskov. Z tej dávky som dostala 4 poháre 370 ml a ešte zostalo aj na maškrtenie. Prajem vám dobrú chuť.