Mrkvový džem
Mrkvový džem s orechmi a levanduľou (fotorecept)
Autor receptu: izabella929
Možno vás zaujme a možno aj nie. Má veľmi zaujímavú chuť.
5 porcií |
20 minút príprava |
70 minút tepelná úprava |
Postup
- Mrkvu som ošúpala. Pripravila som pomaranč a citróny a poriadne som ich umyla. Orechy si zaváram, takže mám vždy po ruke na polici.
- Mrkvu som nastrúhala na strúhadle s malými očkami.
- Pripravila som pomaranč a citrón, ktorý som ošúpala a nakrájala na pásiky.
- Vnútro pomaranča aj citrónu som nakrájala na kocky a kôru z jedného citrónu som nastrúhala na jemno.
- Orechy som nakrájala na kocky.
- Mrkvu som dala do rajnice a zasypala som ju cukrom.
- Pridala som nakrájaný pomaranč aj citrón.
- Všetko som zaliala vodou a zapla som sporák. Všetko spolu som nechala variť 1 hodinu.
- Keď bola mrkva mäkká ešte som ju rozmixovala tyčovým mixérom.
- Vrátila som ju na sporák a pridala som vanilkový cukor, strúhanú citrónovú kôru, orechy a víno. Všetko som nechala ešte povariť, kým nezačal džem hustnúť.
- Napokon som urobila skúšku na tanieriku.
- Nazbierala som si čerstvú levanduľu. Len tak som kvietky potrhala.
- Pridala som ju k džemu a už som nevarila, len som všetko pomiešala. Jej perfektná chuť sa ukáže až neskôr, keď džem postojí dlhšie na polici.
- Horúci džem som plnila do čistých pohárov, zatvorila a obrátila hore dnom.
- Obrátila a nechala vychladnúť. Možem napísať, že je chutný a na maslovom chlebíku si ho dokážem predstaviť. Možno aj použijem do zákuskov. Z tej dávky som dostala 4 poháre 370 ml a ešte zostalo aj na maškrtenie. Prajem vám dobrú chuť.