Mrkvovo-zemiakové pyré s tofu

Autor receptu: meow

Mala som v chladničke tri mrkvičky a zázvor a nakoniec som z nich urobila túto superzdravú a rýchlu mňamku :)

2
porcie
30 minút
príprava

Postup

  1. Na panvici rozpustíme polievkovú lyžicu kokosového mlieka, alebo hocijakého iného tuku. Keď je horúce, pridáme na drobno nasekanú cibuľu a očistený zázvor. Zázvor je dosť výrazný, takže to netreba prehnať ;)
  2. Keď sa z cibuľky a zázvoru uvoľní voda, pridáme nakrájanú mrkvu a dva stredne veľké zemiaky. Ja krájam zeleninu na menšie kúsky, tenšie plátky, takže sa uvarí skôr. Podlejeme horúcou vodou, ktorú sme si nechali prevrieť v kanvici. Na pyré stačí menej, voda ani nemusí úplne zakrývať zeleninu. Ak dáme vody viac, vznikne superská krémová mrkvová polievočka. (Pri polievke môžme zemiaky úplne vynechať.) Osolíme, okoreníme.
  3. Keď je zelenina uvarená, stiahneme hrniec z ohňa. Necháme 10 minút odstáť a ponorným mixérom všetko dokopy zmixujeme. (Maškrtníci si môžu pridať aj plátok masla, stačí ho len zamiešať ;) )
  4. Pripravíme si tofu. Údené tofu nakrájame na hrubšie plátky. Ja ho zvyknem prerezať pozdĺž a napoly, takže mám 4 pekné, ktoré ešte prerežem na trojuholníčky. Tofu jemne posypeme čiernym korením, kajenskou paprikou a na záver trochou ľanových semiačok. Ak nemáme ľanové, môžu byť aj sezamové.
  5. Na teflónovú panvicu len jemne potrieme olejom, ja som použila sezamový a rozpálime. Pridáme trojuholníčky tofu a opečieme do zlatista, stačia také tri minútky na každú stranu.
  6. Pyré a tofu naložíme na tanier a papáme :)