Mliečna polievka
Mrkvovo-šampiňónovo-mliečna polievka (fotorecept)
Autor receptu: felix67
Rád varím z toho, čo zrovna
máme doma, aby sa všetko
minulo a nič nevyhodilo.
Táto polievočka je jemná a sladučká, niečo pre detičky, ale
pochutia si určite aj ostatní tak
ako aj my.
6 porcií |
10 minút príprava |
40 minút tepelná úprava |
Postup
- Do hrnca dáme masť a necháme ju rozpustiť. Pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať do zlata.
- Pridáme na drobno nakrájanú cibuľku, ktorú osmažime a pridáme múku. Múku necháme speniť. (Ten, kto múku nepoužíva, nech ju vynechá.)
- Zalejeme studenou vodou a mliekom a pridáme koreniny. Privedieme do varu a za častého miešania varíme 10 minút na miernom ohni.
- Očistíme a nakrájame si mrkvu a šampiňóny. Môžete si nachystať ešte pred zahájením varenia.
- Zvýšime plameň a pridáme zeleninu. Po zovretí opäť plameň stlmíme a pozvoľna varíme pol hodinu.
- Kto nepoužíva múku, môže nakoniec polievku zahustiť škrobom (dávkovanie je napísané na obale) a prevarí ešte 5 minút.
A ten, kto ľúbi na kyslo, môže na záver pridať horúci ocot podľa chuti. Ocot treba prilievať po troškách, aby sa mlieko nezgrclo.