Mrkvovo-paradajkové čatní (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Recept je od pána Žideka z relácie Nebíčko v papuľke, resp. jeho webovej stránky. Zaujali ma jednoduché ingrediencie a jednoduchý postup. 3 veci a 3 hodiny. Stálo to zato :)

30 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Nachystáme si suroviny - mrkvu, cibuľu, paradajky / škoda, že neboli tie pravé voňavé domáce.
  2. Zeleninu pokrájame, pomelieme alebo rozkutrujeme (páči sa mi ten výraz :)).. Cibuľa...
  3. Mrkva...
  4. Paradajky...
  5. Ďalej nebol presný postup, iba, že orestujeme cibuľu s mrkvou... Ja som dala na pol deci oleja podusiť cibuľu do zmäknutia, asi 10 minút a pridala podrvenú mrkvu... ešte som spolu restovala asi 20 minút...
  6. a pridala pomixované paradajky, Prikryjeme a dáme variť.
  7. Má sa to variť 2-3 hodinky, takže trpezlivosť :) Ono si to pustí šťavu, tak sa to vlastne dusí, občas treba premiešať. Po dvoch hodinách som zistila, že sa to začína pripaľovať, treba podliať.
  8. Ak ste došli až sem, tak gratulujem :) Už zostáva len naše čatní dochutiť. Keďže recept bol orientačný, musel to byť zas experiment. Pridala som na toto množstvo 4 ČL soli, 2 PL cukru, 2 PL octu, jednu čilli (tú, čo tam vidíte) a ešte za lyžiičku pálivej papriky, zdalo sa mi to fádne, takže nebojte sa toho a dochuťte si to podľa seba, toto je iba taký základ, aj keď chutný :) Na moje počudovanie bolo toho celkom dosť.
  9. Môžete to podávať ako klasické čatní ku grilovanému mäsku, zelenine, ale kľudne aj k cestovinám, na hrianku, alebo ako ja dnes k slovenskej klasike - fašírkam so zemiakmi :)
  10. ..aj po tom, čo sme zjedli, je toho ešte stále dosť..