Mrkvové pirohy (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

V jesennom čase máte veľa možností na variácie rôznych druhov náplní do tohto chutného pečiva. Ako prvé sa núkajú jablká, výborné sú však aj hrušky. Klasikou sú však aj všetky druhy lekvárov, čo oceníte najmä v zime.

4
porcie
20 minút
príprava
15-20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame najemno.

  2. Z múky, masla, mrkvy a prášku do pečiva vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a pokrájame na štvorce asi 6 x 6 cm.

  3. Do stredu každého štvorca dáme lekvár, cesto prehneme, aby nám vznikol trojuholník a okraje pozatláčame najprv prstami a potom ešte vidličkou, aby lekvár nevytiekol. Pirohy poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri teplote 170 °C 15 – 20 minút. Ešte teplé vyváľame v práškovom cukre.