Mrkvové cupcakes
Mrkvové košíčky bez lepku
Autor receptu: novalim
Mrkvové košíčky bez lepku – poznáte ich možno aj pod názvom „kapkejky“, si môžete upiecť kedykoľvek v roku, nám sa však
hodia na veľkonočné sviatky.* Preto sme ich vyzdobili tak, aby pripomínali vajíčko. Na ozdobu sme použili osviežujúci
mascarpone krém so šľahačkou a citrónový krém lemom curd. Nám veľmi chutilo, veríme, že bude aj vám.
10 ks porcií |
45 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- Vajíčka rozdelíme na bielky a žĺtky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Bielky vyšľaháme so štipkou soli v osobitnej mise do polotuhej peny.
- K žĺtkovej zmesi pridáme nastrúhanú mrkvu a dobre premiešame. Ďalej pridáme mleté orechy premiešané s bezgluténovou múkou Promix UNI, kypriacim práškom a varechou miešame. Vznikne nám hustá zmes, ktorú si rozriedime mliekom a v prípade potreby pridáme zo 2-3 lyžice vyšľahaných bielkov. Napokon do zmesi gumenou varechou vmiešame bielky.
- Zmes naporciujeme do papierových košíčkov na muffiny tak, aby siahala asi do ¾ objemu košíčka. Mrkvové košíčky bez lepku pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť a medzitým si pripravíme polevu.
- Zmiešame mascarpone so smotanou, pridáme cukor a šľahačom vyšľaháme do krémovej konzistencie. Na každý mrkvový košíček nanesieme ozdobným vreckom hrubý prstenec krému. V strede necháme malý otvor a doň potom pridáme citrónový krém lemon curd alebo citrónový lekvár.