Mrkvová torta s citrónovou polevou

Autor receptu: betka11

Vyskúšala som a som velmi spokojná........

16
porcií

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu si očistíme umyjeme a nastrúhame na jemno. Pripravíme si tortovú formu veľ.24.dno si vyložíme papierom na pečenie.Vyskúšala som radu pri pečení torty - odstrihnúť papier trochu väčší ako je dno formy a "zacvaknúť" ho medzi dno a okraj formy.Boky si jemne vymažeme a posypeme hr.múkou. Rúru si vyhrejeme na 180°C.
  2. Žĺtka si oddelíme od bielkov, do bielkov pridáme štipku soli a vyšlaháme tuhý sneh. Do žĺtkov si pridáme cukor a šlaháme do hustého krému,po troche všlaháme olej a mlieko.Kto nemôže mlieko kludne pridajte vodu,ako ja a voda taká ako Vám tečie s kohútika.Pridáme nastrúhanú mrkvu, premiešame .Vmiešame múku zmiešanú s pdp,sodou bikarbónou,škoricou a ml.orechami.Dobre premiešame a nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh.Vylejeme do pripravenej formy,povrch vyrovnáme a vložíme do rúry.Pečieme 55 - 65 min,treba odsledovať podla vlastnej rúry.Vyskúšame špajdlou či je upečená.
  3. Vyberieme s rúry a necháme chvílu odstáť vo forme,potom bok formy otvoríme a necháme celkom vychladnúť. Na polevu: preosejeme cukor aby bol jemný pridáme precedenú citrónovú šťavu a vriacu vodu a vymiešame do hladka.Hotovú polevu nalejeme na vychladnutú tortu ak posteká aj na boky nevadí na chuti to neuberie.Necháme stuhnúť a podla odporúčania a odskúšania je dobré keď necháme oddychovať 24 hod.prepoja sa chute.