Mrkvová roláda

Mrkvová roláda s jemným karamelovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: petullka

15 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Celé vajcia s cukrom vymiešame do svetlej nadýchanej peny. Pridala som aj trochu vanilkovej pasty, ale to nemusí byť.
  2. V malej miske zmiešame múku, orechy, kypriaci prášok, škoricu, muškátový orech, soľ a už len varechou jemne primiešame k vyšľahaným vajíčkam. Nakoniec primiešame najemno nastrúhanú mrkvu.
  3. Na plech 42x32 cm vystlaný papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.
  4. Piekla som 12 minút, vypla rúru a ešte 3 minúty nechala dôjsť. Skúška špáradlom to istí.
  5. Ešte teplé cesto som zrolovala aj s papierom a zabalila do navlhčenej utierky a nechala vychladnúť.
  6. Na krém si dáme do misky tvaroh, smotanu a šľahačku s créme olé, mixujeme na nižších otáčkach. Pozor, aby sme krém neprešľahali!!!!
  7. Hotový krém ochutnáme a podľa seba dosladíme. Ja som nakoniec už len varechou primiešala práškový cukor, ale krém je hustý takže kľudne môžeme použiť med, javorový, čakankový sirup či iné sladidlo. Odporúčam nepresladiť, lebo cesto s mrkvou je dosť sladké.
  8. Nakoniec cesto rozbalíme, opatrne stiahneme papier a rovnomerne natrieme krém. Krém môžeme použiť celý a vrch rolády len posypať cukrom, alebo si necháme zo dve lyžice na potretie. My doma radi extra krémové, tak ja som dala do rolády celý krém a vrch som potrela s 200 g krémového syra s 50 ml šľahačky. Posypala som pistáciami.
  9. A pod krém som dala aj domáci ríbezľový lekvár, lebo u nás koláč bez lekváru nie je koláč, ale ten je voliteľný.