Mrkvová polievka

Mrkvová polievka s Harissa pastou a údeným tofu

Autor receptu: lunter

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme Harissa pastu. Kapie upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov, kým nezmäknú. Zbavíme ich šupiek a dužinu dáme do mixéra. Pridáme čerstvé nakrájané chilli papričky, cesnak, celé čierne korenie, soľ, rímsku rascu, citrónovú šťavu a sušený koriander. Všetko rozmixujeme na pastu, ktorú môžeme v prípade potreby rozriediť olivovým olejom.
  2. Polievku pripravíme tak, že na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pór a cesnak. Pridáme nakrájanú mrkvu, soľ, rascu a restujeme asi 10 minút. Zmes zalejeme vývarom a dusíme domäkka, potom polievku rozmixujeme. Dochutíme Harissa pastou, šťavou z citróna, zázvorom a v prípade potreby ešte osolíme.
  3. Extra tip: Na olivovom oleji orestujeme na kocky nakrájané údené tofu. Keď jemne zhnedne, preložíme ho do misky. Na rovnakej panvici orestujeme píniové oriešky spolu s petržlenovou vňaťou.
  4. Polievku môžeme servírovať ozdobenú píniovými orieškami s petržlenovou vňaťou, prípadne aj s kockami restovaného údeného tofu.