Mrkvičkový krém

Autor receptu: fi0na

Polievku robím vždy, keď sme chorí, pretože krásne prehreje organizmus, ale aj vtedy keď máme na ňu proste len chuť :)

4
porcie
10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nakrájame na hrubšie kolieska. Cibuľu nakrájame na hrubšie kocky a vo väčšom hrnci ju opražíme na troche olivového oleja. Pridáme mrkvu, ktorú restujeme, kým nepustí farbu. Posolíme a zalejeme vodou, aby bola cca 2 cm nad mrkvou. Necháme zovrieť a potom na miernom plameni varíme, kým nezačne byť mrkva mäkká. Do polievky pridáme trochu nastrúhanej pomarančovej kôry, šťavu z polky pomaranča, nasekaný strúčik cesnaku a nastrúhaný zázvor - asi 1 lyžičku. Ja dávam 2 lyžičky, mám rada, keď zázvor v polievke cítim :)
  2. Minútku necháme prejsť varom. Odstavíme a polievku dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je príliš hustá, dolejeme vodu alebo kto chce jemnejšie môže pridať smotanu alebo mlieko.
  3. Vrátime naspäť na sporák a na miernom plameni polievku dochutíme korením. Samozrejme, ak máte niektoré z korenín čerstvé, použite ich, polievka bude o to lepšia. Estragón nemusíte dávať, nie každý má rád jeho chuť, ale do tejto polievky sa veľmi hodí. Ak sa potrebujete vypotiť z choroby, pridajte aj viac chilli :)