Mrkvičková torta (fotorecept)

Autor receptu: janger

V Holandsku je zvykom, ze velkonocny zajko nosi cokoladove vajicka. A kedze zajko ma rad mrkvicku, tak som upiekla tuto torticku, aby nam tych vajicok doniesol cim viac :-))).

12
porcií
60 minút
na 175 °C

Postup

  1. Postruhame ocistenu mrkvicku. Pomaranc dobre umyjeme a ostruhame supku, stavu vytlacime. Vlasske orechy posekame, susene marhule nakrajame na kusky. Mandle pomelieme.
  2. Do mixera dame zmaknute maslo, cukor, koreniny, postruhanu supku z pomaranca a dobre vymiesame. Potom pridame postupne zltka, 3 polievkove lyzice pomarancovej stavy a dalej dobre spolu vymiesame.
  3. Postupne do toho primiesame muku, do ktorej sme pridali prasok do peciva, sodu bicarbonu a stipku soli.
  4. V dalsej miske spravime sneh z bielkov. Pridame do nich postupne postruhanu mrkvu a pomlete mandle.
  5. Bielkovu a mukovu hmotu spolu opatrne zmiesame. Pridame posekane orechy a marhule. Dame do tortovej formy (priemer 24cm), na dno ktorej sme dali papier na pecenie.
  6. Dame piect do vyhriatej rury. Piekla som asi hodinu, ale treba si to prisposobit podla vlastnej rury. Upecenu tortu vyberieme a nechame vychladnut.
  7. Spravime krem. Vymiesame maslo (trosku zmaknute) s cukrom. Pridame vanilkovu aromu, postruhanu supku z pomaranca, cerstvy syr ( ja som pouzila Mon Chou, no moze byt aj iny, napriklad Philadelphia, alebo nejaky slovensky cerstvy syr...) a 2 polievkove lyzice pomarancovej stavy. Vsetko dobre spolu vymiesame. Tortu prekrojime a naplnime. Potrieme boky a vrch a lubovolne ozdobime. Tentokrat to boli marcipanove mrkvicky. Dame do chladnicky dobre vychladit.
  8. Ked som tuto tortu piekla minule, tak som nedala susene marhule a sekane vlasske orechy, ale dala som sekane mandle. Aj tak bola velmi dobra.
  9. Napisala som 12 porcii, ale nam vyslo viac. Torta je velmi syta, takze staci nakrajat male kusky...Ale to ako je kto zvyknuty....
  10. Pouzila som tento cerstvy smotanovy syr: