Mrkvičková torta (fotorecept)
Autor receptu: janger
V Holandsku je zvykom, ze velkonocny zajko nosi cokoladove vajicka. A kedze zajko ma rad mrkvicku, tak som upiekla tuto torticku, aby nam tych vajicok doniesol cim viac :-))).
12 porcií |
60 minút na 175 °C |
Postup
- Postruhame ocistenu mrkvicku. Pomaranc dobre umyjeme a ostruhame supku, stavu vytlacime. Vlasske orechy posekame, susene marhule nakrajame na kusky. Mandle pomelieme.
- Do mixera dame zmaknute maslo, cukor, koreniny, postruhanu supku z pomaranca a dobre vymiesame. Potom pridame postupne zltka, 3 polievkove lyzice pomarancovej stavy a dalej dobre spolu vymiesame.
- Postupne do toho primiesame muku, do ktorej sme pridali prasok do peciva, sodu bicarbonu a stipku soli.
- V dalsej miske spravime sneh z bielkov. Pridame do nich postupne postruhanu mrkvu a pomlete mandle.
- Bielkovu a mukovu hmotu spolu opatrne zmiesame. Pridame posekane orechy a marhule. Dame do tortovej formy (priemer 24cm), na dno ktorej sme dali papier na pecenie.
- Dame piect do vyhriatej rury. Piekla som asi hodinu, ale treba si to prisposobit podla vlastnej rury.
Upecenu tortu vyberieme a nechame vychladnut.
- Spravime krem. Vymiesame maslo (trosku zmaknute) s cukrom. Pridame vanilkovu aromu, postruhanu supku z pomaranca, cerstvy syr ( ja som pouzila Mon Chou, no moze byt aj iny, napriklad Philadelphia, alebo nejaky slovensky cerstvy syr...) a 2 polievkove lyzice pomarancovej stavy. Vsetko dobre spolu vymiesame. Tortu prekrojime a naplnime. Potrieme boky a vrch a lubovolne ozdobime. Tentokrat to boli marcipanove mrkvicky. Dame do chladnicky dobre vychladit.
- Ked som tuto tortu piekla minule, tak som nedala susene marhule a sekane vlasske orechy, ale dala som sekane mandle. Aj tak bola velmi dobra.
- Napisala som 12 porcii, ale nam vyslo viac. Torta je velmi syta, takze staci nakrajat male kusky...Ale to ako je kto zvyknuty....
- Pouzila som tento cerstvy smotanovy syr: