Mrkva po kórejsky (fotorecept)

Autor receptu: alena45

sestra mi ospevovala túto "kórejku", a tak som našla niekoľko receptov a urobila som ju tak, aby nám chutila. Inak má byť mastná, kyslá a pálivá, tak ak sa Vám to máli, pridajte si všetkého viac.

2
porcie
100 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame na WS krájači, alebo na špeciálnom krájači. Osolíme dvoma lyžičkami soli, premiešame a necháme postáť. Stačí polhodina, ale môže aj do druhého dňa. Slížiky majú byť dlhšie, preto ju strúhame vo zvislej polohe alebo čo najviac šikmo.
  2. Koriander podrvíme v mažiari, kto nemá, tak si pomôže tlakom na nôž. Stačí ho len popukať. Odložíme. Cesnak pretlačíme cez lis alebo nasekáme nadrobno. Odložíme.
  3. Očistíme cibuľu a nakrájame na mesiačiky. Na panvici v oleji ju pomaly opražíme skoro dohneda.
  4. Pokiaľ sa praží cibuľa, vymačkáme šťavu z mrkvy. Šťavu vylejeme, aj tak je slaná.
  5. Do misky s odšťavenou mrkvou zamiešame cesnak, koriander, cukor a ocot.
  6. Vrátime sa k cibuli, ktorá je už pekne hnedá. Poslúžila nám len na ochutenie oleja a preto ju všetku vyberieme a vyhodíme, alebo použijeme na iné (mne bolo ľúto ju vyhodiť, posypala som ňou zemiakové pyré). Do vyčisteného oleja nasypeme lyžicu sezamových semienok, popražíme, ale nespálime, potom nadvihneme panvicu, počítame do 5 a prisypeme lyžičku pálivej papriky. Robím to presne takto, lebo inak mi zhnedol olej. Má zostať oranžový, presne ako na obrázku.
  7. Okamžite horúci olej aj so sezamom vylejeme do pripravenej mrkvy a zasa pomocou dvoch vidličiek premiešame. Necháme vychladnúť a podávame.
  8. robila som aj šalát z kapusty, mrkvy a zeleru v pomere 2:2:1 s tým rozdielom, že postrúhanú zeleninu som zasypala dvoma lyžičkami soli a 4 lyžicami octu. Aby nám ten celer nezhnedol. Keď som po dvoch hodinách zeleninu vyžmýchala, pokračovala som rovnako, len som už viac octu nepridala.
  9. a takto vyzerá krájač na "kórejku".