Mrkva po kórejsky (fotorecept)
Autor receptu: alena45
sestra mi ospevovala túto "kórejku", a tak som našla niekoľko receptov a urobila som ju tak, aby nám chutila. Inak má byť mastná, kyslá a pálivá, tak ak sa Vám to máli, pridajte si všetkého viac.
2 porcie |
100 minút príprava |
Postup
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na WS krájači, alebo na špeciálnom krájači. Osolíme dvoma lyžičkami soli, premiešame a necháme postáť. Stačí polhodina, ale môže aj do druhého dňa. Slížiky majú byť dlhšie, preto ju strúhame vo zvislej polohe alebo čo najviac šikmo.
- Koriander podrvíme v mažiari, kto nemá, tak si pomôže tlakom na nôž. Stačí ho len popukať. Odložíme.
Cesnak pretlačíme cez lis alebo nasekáme nadrobno. Odložíme.
- Očistíme cibuľu a nakrájame na mesiačiky. Na panvici v oleji ju pomaly opražíme skoro dohneda.
- Pokiaľ sa praží cibuľa, vymačkáme šťavu z mrkvy. Šťavu vylejeme, aj tak je slaná.
- Do misky s odšťavenou mrkvou zamiešame cesnak, koriander, cukor a ocot.
- Vrátime sa k cibuli, ktorá je už pekne hnedá. Poslúžila nám len na ochutenie oleja a preto ju všetku vyberieme a vyhodíme, alebo použijeme na iné (mne bolo ľúto ju vyhodiť, posypala som ňou zemiakové pyré). Do vyčisteného oleja nasypeme lyžicu sezamových semienok, popražíme, ale nespálime, potom nadvihneme panvicu, počítame do 5 a prisypeme lyžičku pálivej papriky. Robím to presne takto, lebo inak mi zhnedol olej. Má zostať oranžový, presne ako na obrázku.
- Okamžite horúci olej aj so sezamom vylejeme do pripravenej mrkvy a zasa pomocou dvoch vidličiek premiešame.
Necháme vychladnúť a podávame.
- robila som aj šalát z kapusty, mrkvy a zeleru v pomere 2:2:1 s tým rozdielom, že postrúhanú zeleninu som zasypala dvoma lyžičkami soli a 4 lyžicami octu. Aby nám ten celer nezhnedol. Keď som po dvoch hodinách zeleninu vyžmýchala, pokračovala som rovnako, len som už viac octu nepridala.
- a takto vyzerá krájač na "kórejku".