Mramorová vianočka (fotorecept)
Autor receptu: rennatte
Najlepšie rodinné sviatočné raňajky. Túto vianočku som si robila skúšobne kvôli
zapletaniu, aby tá vianočná bola tip-top. Jednoduché pletenie som našla v časopise
Chuť a styl. Postup- Múku a práškový cukor preosejeme do misy, z trošky teplého mlieka, cukru a kvasníc pripravíme kvások, maslo rozpustíme. Do múky s cukrom pridáme kvások, žĺtka, vajíčko, maslo, citr. kôru, soľ a teplé mlieko, vypracujeme lesklé vláčne cesto,
- poprášime múkou a dáme kysnúť na teplé miesto aspoň hodinu, cesto je maslové, troška mu to bude trvať kým nakysne.
- Po nakysnutí cesto rozdelíme na polovicu, jednu polovicu premiesime a necháme prikrytú naďalej odpočívať, druhú polovicu tiež rozdelíme na polovicu a jednu časť odložíme, druhú zafarbíme kakaom, tak, že kakao v miske rozmiešame s mliekom na kašičku, do toho vložíme cesto a zapracujeme doňho kašičku, je to troška pracné, ale výsledok stojí za to :-) ak sa to moc lepí prisypeme múku.
- Máme tri bochníčky cesta, jeden veľký biely, jeden malý biely a malý kakaový.
- Veľký biely bochník rozdelíme na tri časti a rukami vyšúľame tri rovnako dlhé šulce, ja som mala 40cm, a ideme zapletať klasický vrkoč z troch prameňov, ale začíname od stredu
- pletieme
- až po koniec, ten stlačíme a podsunieme pod vianočku, teraz je najlepšie otočiť celú pracovnú dosku, a dopliesť zvyšok vrkoča, upletený vrkoč prikryjeme a necháme odpočívať. Kakaový bochník rozdelíme na 4 časti, rozšúľame na 4 šulce rovnako dlhé ako základ vianočky, z troch upletieme kakaový vrkoč, jeden šulček si odložíme
- nakysnutý biely vrkoč preložíme na plech s papierom na pečenie, v strede po dĺžke zatlačíme rukou, aby nám vznikla priehlbinka,
- priehlbinku potrieme bielkom
- a vložíme do nej kakaový vrkoč, prikryjeme
- posledný vrkoč upletieme kombinovaný z ostatého bieleho cesta a kakaového šulčeka
- do kakaového vrkoča urobíme tiež priehlbinku, potrieme bielkom, vložíme kombinovaný vrkoč, prikryjeme a necháme pol hodinu nakysnúť
- potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sekanými mandľami a hrozienkami, z každej strany od kraja do stredu zapichneme špajdlu, aby sa vianočka pri pečení nedeformovala
- pečieme vo vyhriatej rúre v strede rúry, nie aby bol plech v strede, ale vianočka, tak plech bude v dolnej časti rúry, pečieme pomaly, aby sa vianočka prepiekla
|