Mosheho židovský kosher šábesový hovädzí šoulet (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dnes je druhý deň šábesu a včera som okrem Chaly varila židovský kosher šábesový šoulet presne podľa receptu môjho priateľa, ktorý mi ho konečne prezradil bezo zvyšku a s jeho láskavým súhllasom a vedomím pridávam recept, ktorého je on sám autorom, zároveň mu uverejnením receptu vyjadrujem svoje podakovanie.

24 hodín minút
príprava
240 minút
na 70-80 °C

Postup

  1. Pred varením 24 hodín vopred som namočila do studenej vody fazuľu a cícer spolu,potrebujú na nabobtnanie rovnaký čas, ale môžete obe strukoviny namočiť aj zvlášť.
  2. Mala som kvaltný a krásny kosher móčing z kosher židovského obchodu, umyla som ho, osušila papierovou kuchynskou utierkou, môžete použiť aj móčing z bežného obchodu, iné názvy pre móčing sú ešte glejovka alebo nožina, tiež český názov kližka je hojne zaužívaný. Na židovský šoulet je najlepšie použiť práve móčing, dodá na chuti a rôsolovitosti výslednej šťavy, ktorú prirodzene zahustí glejom, ktorý sa pri pomalom varení z neho uvoľní a v neposlednom rade ide aj o lacnejší kus hovädzieho mäsa.
  3. Móčing som pokrájala na väčšie kocky približne o hrane cca 5 cm.
  4. Cibuľu som prekrojila na štvrtiny a očistila som cesnak,...
  5. ... ked som ho spočítala, zistila som, že ešte nemám 20 strúčikov :))) tak som ich doplnila. Môžete spraviť aj tak, že jednu hlavičku očistíte od šupky úplne a na druhej hlavičke ponecháte spodnú, ale umytú šupku, tohoto veľkého množstva cesnaku sa netreba báť,práve naopak, lebo dlhým varením stratí na pôvodnej ostrosti, rozvarí sa a jedlo úžasne ochutí.
  6. Scedila som namočenú fazuľu a cícer, poriadne prepláchla prúdom čerstvej studenej vody, čím sa odstránia látky spôsobujúce nafukovanie a nechala som fazuľu a cícer na cedníku dobre odkvapkať z vody.
  7. Pripravila som potrebné koreniny.
  8. Nasleduje postup ukladania surovín do väčšieho hrnca, na spodok hrnca som dala cibuľu, cesnak a koreniny, veľa soli - až 1 PL, pokrm na začiatku treba presoliť, netreba sa báť, soľ odoberú strukoviny a mäso - chuť bude akurát. Cibuľu netreba krájať, dlhým pomalým varením sa rozpadne, zahustí a výborne ochutí šťavu šouletu.
  9. Nasledovala vrstva fazule a cíceru,...
  10. ...potom vrstva mäsa, kvalitnej sladkej červenej papriky, ja som použilla papriku Kalocsai, a veľa, zase ide o vynikajúcu chuť jedla a pridala som jednu pálivú čerstvú podlhovastú papriku - nemusí byť síce, ale chuť šouletu je zase o to lepšia.
  11. Všetko som zaliala ľadovo- studenou vodou, čo je veľmi dôležité!!! z hľadiska spomalenia varu a dlhého varenia.
  12. Pomaly na strednom plameni som doviedla do bodu varu,....
  13. ...kedy som pridala husaciu masť, v ktorej sa dobre rozpustí mletá červená paprika a tiež husacia masť výborne vylepší výslednú chuť.
  14. Stiahla som plameň na minimum a varila som šoulet plné štyri hodiny pomalým varom prikryté pokrievkou za občasného premiešania, aby sa tá fazuľa, cesnak a cibuľa, ktorá sa varením rozpadne, neprichytila. Žiadnu vodu počas varenia neprilievať!!!, šťavy nemá byť veľa a ani málo, nie ako pri guláši alebo perkelte, ale niečo medzi tým, len premiešavať.
  15. A tu je už šoulet uvarený.
  16. Podávala som židovský kosher šábesový hovädzí šoulet s chalou na večeru za dodržania šábesových tradícií, o ktorých som už viackrát písala. Som rada, že mi môj priateľ konečne prezradil a podrobne povedal ako varí židovký kosher hovädzí šoulet on sám, poviem úprimne, v živote som lepší ešte nejedla! Moshe, dakujem :-) :P mal si pravdu, to je úplne iný level a neskutočná pochúťka, na ktorú len ty dokážeš povýšiť úplne obyčajné jedlo (y), tvoj šoulet je jednoducho bez´konkurenčný!! dobrý šéfkuchár sa v tebe nezaprie :-)))
  17. záber z blízka. Mäsíčko je mäkkučké, sa musí rozpadávať a priam rozplývať na jazyku, strukoviny tiež, chuť úžasná a neopakovateľná, a tá vynikajúca šťavička - vrelo odporúčam vyskúšať Mosheho židovský kosher hovädzí šoulet, je to tradičné staré známe židovské jedlo, "lenivé jedlo chudobných", ale veľmi chutné a zdravé. Je známych viac ako 42 druhov šouletov, ale tento spôsob varenia a chuť sa mi ráta najviac.Tie 4 hodiny stoja za to, je to pohodlné a jednoduché, ak viete, ako sa to má správne variť. Tento šoulet je vynikajúci aj na druhý deň, dokonca ešte lepší, tu plne platí to známe, že čím starší, tým lepší.