Morčacie závitky s jablkovo-chrenovou omáčkou (fotorecept)
Autor receptu: jatanika
Trošku nezvyčajné, ale chutné...
Postup
- Rezne naklepeme. Osolíme a dobre potrieme roztlačeným cesnakom. Ak treba, slaninu nakrájame. Ja som mala domáci údený bôčik, tak som nakrájala na hranolčeky. Rozdelíme ju na rezne. Na každý dáme 3 sušené slivky a trochu brusníc.
- Zatočíme do závitkov, prichytíme špáradlom.
- V panvici rozohrejeme olej a závitky zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahli.
- Preložíme do pekáča, trochu podlejeme horúcou vodou alebo vývarom a zakryté v rúre upečieme domäkka. Odkryjeme a dopečieme do chrumkava.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Jablká nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja, pridáme trochu cukru, jablká a chvíľu pražíme. Prilejeme smotanu, trochu vody a povaríme. Osolíme, okoreníme, pridáme najemno nastrúhaný chren. Už nevaríme. Podľa chuti ešte ocukríme alebo okyslíme. Môžeme pridať aj výpek z mäsa. Ale ja som nedávala. Omáčku môžeme rozmixovať.
- Závitky servírujeme na omáčke prekrojené šikmo na polovice. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.