Morčacie závitky s jablkovo-chrenovou omáčkou (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Trošku nezvyčajné, ale chutné...

4
porcie

Postup

  1. Rezne naklepeme. Osolíme a dobre potrieme roztlačeným cesnakom. Ak treba, slaninu nakrájame. Ja som mala domáci údený bôčik, tak som nakrájala na hranolčeky. Rozdelíme ju na rezne. Na každý dáme 3 sušené slivky a trochu brusníc.
  2. Zatočíme do závitkov, prichytíme špáradlom.
  3. V panvici rozohrejeme olej a závitky zo všetkých strán opečieme, aby sa zatiahli.
  4. Preložíme do pekáča, trochu podlejeme horúcou vodou alebo vývarom a zakryté v rúre upečieme domäkka. Odkryjeme a dopečieme do chrumkava.
  5. Medzitým si pripravíme omáčku. Jablká nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja, pridáme trochu cukru, jablká a chvíľu pražíme. Prilejeme smotanu, trochu vody a povaríme. Osolíme, okoreníme, pridáme najemno nastrúhaný chren. Už nevaríme. Podľa chuti ešte ocukríme alebo okyslíme. Môžeme pridať aj výpek z mäsa. Ale ja som nedávala. Omáčku môžeme rozmixovať.
  6. Závitky servírujeme na omáčke prekrojené šikmo na polovice. Podávame s ryžou alebo zemiakmi.