Morčacie tajomstvo (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Recept, ktorý je v našej rodine veľmi obľúbený už dlhú dobu a pripravujem ho hlavne pri slávnostnejších príležitostiach. Jeho veľkou výhodou je, všetko si môžeme pripraviť vopred a pred podávaním len dáme zapiecť a hneď podávame....

4
porcie
60 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z morčacích pŕs si pripravíme rezne, ktoré opakom noža trochu naklepeme, osolíme, okoreníme a posypeme rascou. Rovnako môžeme použiť aj kuracie, bravčové či hovädzie mäso a prípadne upravíme podľa toho len čas tepelnej prípravy.
  2. Cibuľu a cesnak narežeme na drobno, šampiňóny na plátky. Na panvici rozpálime asi 2 PL olivového oleja a kúsok masla. Mäso prudko opečieme asi po 1 minúte z každej strany a vyberieme.
  3. Na výpeku orestujeme 1/2 cibule a cesnak do sklovita.
  4. Pridáme opečené mäso, podlejeme vývarom a dusíme pod pokrievkou 15 minút.
  5. Vinej panvici na oleji, masle a druhej polovici cibule opečieme šampiňóny.
  6. Na panvicu alebo pekáčik, ktorý môžeme dať do rúrydáme potrebný počet porcií mäsa.
  7. Na mäso navrstvíme šampiňóny.
  8. Preložíme plátkom šunky a plátkom syra. Podlejeme výpekom. Pripravíme si prílohu. Robila som hranolky, ktoré nerobievam často, ale k tomuto jedlu sa veľmi hodia. Pripravila som zdravú verziu hranolčekov podľa videa @2010 v diskusii na Vareche. Vhodnou prílohou je však aj zemiaková kaša, opekané zemiaky alebo ryža.
  9. Očistené zemiaky pokrájame na tenké hranolky a namočíme na 30 minút do studenej vody.
  10. POtom ich osušíme na utierke, rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme, okoreníme(ak chceme).
  11. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180st.C 40 minút. Po 20 minútach premiešame.Vtedy tiež vložíme do rúry aj pripravenú panvicu (pekáč) s mäsom, ktoré zapekáme 15-20 minút, kým sa syr trochu roztečie.
  12. Podávala som s cviklovým šalátom, ale hodí sa akýkoľvek iný šalát alebo aj kompót.