Moravský vrabec (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Dávno som ho nerobila, dostala som krásny vykostený chudý bôčik, tak vrabec musel byť. Je to dobrota.

5-6
porcií
30 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som použila bravčový bôčik, pretože som dostala krásny chudý a vykostený. Ale môžete použiť aj pliecko, alebo pol na pol. Mäso nakrájame na kocky cca 4x4 cm, ktoré na bravčovej masti orestujeme zo všetkých strán, vyberieme ho. Vo výpeku orestujeme šalotku a na plátky nakrájaný cesnak. Mäso až teraz posolíme, pridáme korenie, preložíme do pekáča, posypeme celou rascou a pridáme k nemu cibuľovo-cesnakový základ, trošku podlejeme. Pečieme v predhriatej rúre cca 60-80 minút, pri 180 °C. Pred dopečením zagrilujeme do chrumkava. Keďže som mala bôčika viac, tak som kúsok upiekla aj v celku.
  2. Kým sa nám mäso pečie, pripravíme si prílohu dusenú kapustu. Ja ju vždy pokrájam na drobnejšie. Na oleji orestujeme šalotku, pridáme kapustu, trošku rasce, korenie a biele víno. Dusíme do mäkka. Nakoniec prichutíme trstinovým cukrom, podľa toho ako máte radi.
  3. Podávame s varenou knedľou. Dobrú chuť!