Moravské koláče
Autor receptu: monda
Moravské koláče sa u nás zjedia na jedno posedenie, preto ich robievam častejšie. Sú moc dobrej chuti, máme ich radi aj do práce z nich občas prinesiem a len tak sa po nich zapráši.
20 porcií |
35 minút na 200 °C |
Postup
- Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk, žĺtky a soľ. Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Potom si pridáme tento kvások, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
- Na pomúčenej doske si rozváľkame vykysnuté cesto a povykrajujeme kolieska s pohárom, ako ked robíme väčšie šišky. Pripravíme si plnku: Tvaroh si vymiešame s kryšt.cukrom, vanilkovým cukrom,citron.kôrou a škoricou. Naplníme každý jeden kus kolieska a zatočíme ako na buchty. Vytlačíme si do nich jamky menším dnom pohárika.Každú jamku si naplníme slivkovým lekvárom.
- Posýpka:Múku, kryšt.cukor a rozpustené maslo si zmiešame dokopy ,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru. Okraje koláčikov si potrieme žltkom a lekvár zasypeme posýpkou aj boky. Necháme ešte pokysnúť a potom dáme na vymastený plech .Pečieme na 200 stupňov v elektrickej trúbe asi 35minút, / ja tak pečiem,/ale každý si sám ladí svoju trúbu.
- Ked sa nám upečú tak si ich ešte posypeme práškovým cukrom.
- Veľmi dobre chutia aj s mliečkom.
- A ešte jeden záber - moravského koláčika.