Moravské koláče

Autor receptu: monda

Moravské koláče sa u nás zjedia na jedno posedenie, preto ich robievam častejšie. Sú moc dobrej chuti, máme ich radi aj do práce z nich občas prinesiem a len tak sa po nich zapráši.

20
porcií
35 minút
na 200 °C

Postup

  1. Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, zmäknutý tuk, žĺtky a soľ. Z vlažného mlieka, kryštálového cukru a droždia pripravíme kvások. Potom si pridáme tento kvások, mlieko a vypracujeme hladké cesto. Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
  2. Na pomúčenej doske si rozváľkame vykysnuté cesto a povykrajujeme kolieska s pohárom, ako ked robíme väčšie šišky. Pripravíme si plnku: Tvaroh si vymiešame s kryšt.cukrom, vanilkovým cukrom,citron.kôrou a škoricou. Naplníme každý jeden kus kolieska a zatočíme ako na buchty. Vytlačíme si do nich jamky menším dnom pohárika.Každú jamku si naplníme slivkovým lekvárom.
  3. Posýpka:Múku, kryšt.cukor a rozpustené maslo si zmiešame dokopy ,aby sme dostali hrudkovitú štruktúru. Okraje koláčikov si potrieme žltkom a lekvár zasypeme posýpkou aj boky. Necháme ešte pokysnúť a potom dáme na vymastený plech .Pečieme na 200 stupňov v elektrickej trúbe asi 35minút, / ja tak pečiem,/ale každý si sám ladí svoju trúbu.
  4. Ked sa nám upečú tak si ich ešte posypeme práškovým cukrom.
  5. Veľmi dobre chutia aj s mliečkom.
  6. A ešte jeden záber - moravského koláčika.