Moje zapečené palacinky (fotorecept)
Autor receptu: babi
Recept je môj, nikdo mi ho nedal, nikde som ho nečítala. Vznikal za "pochodu" ako experiment. Keďže môj manžel chválil, ponúkam ho aj vám. Snáď vám bude chutiť...
|
40 minút príprava |
30.min minút na 180 °C |
Postup
- Suroviny na palacinky spracujeme na cesto a necháme chvíľku odležať. Jabľčko nastrúham na jemno. Nesladím, lepšie sa pečú. Plnka bude dosť sladká. Cesto je hustejšie a palacinky budú trošku hrubšie, ale veľmi mäkké a šťavnaté.
Ak také nemáte radi, môžete spraviť aj klasické - bez jabľčka.
- Pripravíme si suroviny na plnku
- Do vyššej misy dáme tvaroh, pridáme dve žľtka ,vanilkový cukor a na špic noža vanilkový extrat. Osladíme podľa chuti. Môžeme viac, lebo palacinky sú nesladené.
Kto má rád, môže pridať hrozienka. Mne sa nežiadalo.
- a vyšlaháme
- Pripravíme si palacinky ,ale necháme si z cesta také množstvo, ktoré zodpovedá asi trom palacinkám.
Natrieme plnkou ,preložíme okraje
- a zatočíme.
- Ukladáme do podlhovastej zapekacej misy - ja som použila pekáčik z varného skla.
To som zabudla nafotiť, ale vy si to určite viete predstaviť.
Palacinka sa rovná šírke misy.
Tiež nepoužijeme celú plnku.
Teraz si pripravíme zmes na zaliatie:
Cesto ktoré nám ostalo z palaciniek vmiešame do tvarohovej plnky
- a vyšlaháme .
- Pripravíme si sneh z dvoch bielkov, kroré nám ostali pri príprave plnky. Jednu väčšiu lyžicu pridáme k zmesi a jemne premiešame.
K ostatnému snehu pridáme cukor - podľa chuti - a rýchlo zašlaháme.
- Takto pripravené vylejeme na palacinky a posypeme sekanými mandlami.
Dáme do vyhriatej rúry / 180°C/ piecť na tak dlho, kým nám zaliata zmes nestuhne a nechytí slabo hnedú farbu.
Približne 15-20 min. ale radšej kontrolujte.
- Keď má požadovanú farbu aj hustotu / pri pichnutí sa môže slabúčko lepiť na ihlicu/, natrieme sladký sneh, znovu posypeme mandlami a dáme naspäť do rúry.
- Znížime teplotu na 150-160°C a dopečieme do ružova.