Parené buchty

Moje parené buchty (fotorecept)

Autor receptu: luwinka

Dnešný obed. Parené buchty tak ako ich robím ja.

12
porcií
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z 1 dcl vlažného mlieka, 1 lyžice cukru, medzi prsty múky a droždia pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme soľ, premiešame, pridáme vajcia, cukor, olej, zvyšné mlieko a nakoniec nakysnutý kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme 35 minút odpočívať na teplom mieste prikryté utierkou.
  2. Cesto nám už pekne vykyslo.
  3. Na pomúčenej doske ho vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kúsky, na ktoré lyžičkou nanesieme lekvár.
  4. Každý kúsok zvinieme do batôžteka.
  5. A prevrátime spojom naspodok a vzniknú nám buchty. Necháme ich chvíľu ešte nakysnúť.
  6. Do hrnca dáme vodu, do nej paráčik, ktorý potrieme po vrchu olejom. Položíme do neho buchty, prikryjeme ho pokrievkou a paríme 8 minút.
  7. Takto vyzerajú už naparené.
  8. Buchty vyberieme na tanier a každú jednu pomastíme olejom.
  9. Pripravíme si cukrom ochutený mletý mak, ktorým posypeme buchty. Nakoniec ich po vrchu polejeme roztopeným maslom.