Moje kvasené uhorky
Autor receptu: abend
Podľa tohoto receptu robím uhorky už veľa rokov, výsledok je vždy výborný, kvašáky vydržia po celú zimu, samozrejme pokiaľ ich rýchlo neskonzumujete, alebo nerozdáte.Odporúčam vyskúšať.
Postup
- Pripravíme si nálev:
Na 1liter vody dáme 4dkg soli, 3/4 balíčka rasce, 5ks bobkového listu. Uvedené suroviny povaríme, necháme prejsť varom.Celkom je treba asi 15 litrov nálevu
- Uhorky umyjeme , narežeme po dĺžke, mrkvu nakrájame po dĺžke na menšie kúsky tak vo veľkosti uhoriek, myslím tým na dĺžku uhoriek, to isté urobíme s chrenom. očistíme si cesnak, cibulky, umyjeme zelerové listy .
- Do súdka na kapustu stiedavo ukladáme uhorky, mrkvu, cibulky, feferónky cesnak chren. Na vrch uložíme zelerové listy ,viničné listy a kôpor a preložíme doštičkou. Pri kvasení by nám môhol obsah vystúpiť nad otvor súdka.Celý obsah zalejeme mierne vlažným nálevom. Zakryjeme vrchnákom, do žliabka nalejeme vodu, v priebehu kvasenia NEOTVÁRAME. Uhorky sú vykvasené cca za 3-4 týždne. Po vykvasení obsah súdka môžeme preložiť - šikovné gazdinky sa majú možnosť vyšantiť a pekne poukladať do zaváracích pohárov uhorky, pomedzi to mrkvičky, cesnak, navrch cibulky, zaliať nálevom zo súdka poháre uzavrieť a sterilizovať max. 7min. len toľko aby sa chytili viečka.
- Samozrejme, že množstvo uhoriek si každý zvolí sám, všetky ingrediencie je potom treba prispôsobiť množstvu uhoriek, aby výsledok bol :chutné kvašáky po celú zimu.